tárgyalás

2018.02.06. 13:59

Fűkaszával rendezte a nézeteltérést, a bíróság elítélte

Kétszázezer forint pénzbüntetésre ítélte – egyelőre nem jogerősen – kedden a Békéscsabai Járásbíróság azt a 48 éves dobozi férfit, aki egy nézeteltérést követően járó fűkaszával megsebesített egy 26 éves csabacsűdi-békéscsabai férfit. Az eset tavaly május 12-én történt Békéscsabán, a Kazinczy utcában.

Licska Balázs

A vádirati tényállás szerint a vádlott, egy 48 éves dobozi férfi, F. L. egy fűkaszával dolgozott, amikor a sértett, egy 26 éves csabacsűdi-békéscsabai férfi, G. T. biciklizve nekiment az eszköznek. F. L. lehülyézte G. T.-t, aki megállt, visszafordult, hogy tisztázza a helyzetet. A vádlott felemelte a fűkaszát, gázt adott, és megsebesítette a sértettet: részben az arcán, részben a karján.

Bár a sérülések nyolc napon belül gyógyulóak voltak, akár súlyosak is lehettek volna a szakértő megállapítása szerint. A járási ügyészség ezért súlyos testi sértés kísérlete miatt emelt vádat F. L. ellen.

A vádlott és a sértett elmondása csak abban egyezett, hogy F. L. lehülyézte G. T.-t. A vádlott állítása szerint a sértett lehajította a bicaját, ezzel szemben a sértett az mondta, hogy le akarta tenni, de az eldőlt. A vádlott azt nyilatkozta, hogy a sértett támadólag lépett fel vele szemben – sőt ökölbe is szorította a kezét –, ugyanakkor a sértett azt mondta, hogy csak tisztázni akarta a nézeteltérést.

F. L. azt állította: kérte G. T.-t, hogy tartsa magát távol tőle, ezért emelte fel a fűkaszát, ami elmondása szerint alapjáraton ment, nem pörgött. A sértett azonban megragadta az eszközt, hogy közelebb férhessen hozzá, ütésre is emelte a kezét. A civakodás közben a vádlott – elmondása szerint – véletlenül, nem szándékosan húzta meg a gázkart és okozott sérüléseket. Kiemelte: csak védekezni próbált.

A sértett, G. T. (jobbra) azt mondta, nem akarta megtámadni a vádlottat.

Balról dr. Tóth Tímea alügyész, középen Máténé dr. Rapport Gyöngyi bíró. Fotó: Imre György

G. T. máshogy emlékezett. Ő azt mondta a tárgyaláson, hogy amikor közelebb lépett a vádlotthoz, az egyből felemelte a járó fűkaszát, ami megsebesítette az arcán. Hogy védekezzen, megragadta és megpróbálta lefelé és oldalra nyomni az eszközt, ami ekkor okozott neki sérüléseket a karján. Hangsúlyozta, nem akarta megütni F. L.-t, nem akarta megtámadni, csupán tisztázni akarta, hogy miért hülyézte le.

Kétszázezer forintot fizethet

A Békéscsabai Járásbíróság tanúként hallgatta meg azt a párt, akik kisgyermeküket sétáltatták babakocsiban pont a környékben, és az esetet látva értesítették a rendőrséget. Ők alátámasztották azt, amit a sértett állított, azaz azt, hogy a vádlott egyből emelte a járó fűkaszát, és hogy a sértett nem akart támadni, csak védekezni próbált. Az incidensnek egyébként a vádlott munkatársa vetett véget.

F. L.-t súlyos testi sértés kísérletében találták bűnösnek. Ezért 200 ezer forint pénzbüntetésre ítélték. Ha nem fizet a vádlott, akkor rács mögé kerül. Fogházban kell leülnie a büntetését úgy, hogy 2 ezer forint egy napnak felel meg. Emellett kötelezték arra is, hogy fizesse meg a felmerült bűnügyi költséget, ami több mint 38 ezer forint.

Az ítélet indokolásában kiemelték azt, hogy a vádlott – bár korábban, még a nyomozati szakban ejtett róla szót – a tárgyaláson nem említette először, csak kérdésre azt, hogy a sértett ökölbe is szorította a kezét és úgy akarta megtámadni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában