Érdekes bűnügyek

2018.01.28. 15:29

Nőnapon ékszertolvajt fogtak, örömlányokat is lebuktattak

A tavalyi megyei bűnügyi adatokat és a baleseti statisztikát a megyei főkapitányság évértékelőjén ismertetik majd a közeljövőben. Ugyanakkor a főkapitányság sajtószolgálatának segítségével most az elmúlt esztendő legnagyobb port felvert, legsúlyosabb és legérdekesebb bűneseteit idézzük fel.

Nyemcsok László

A súlyos eseteknél többszörös szurkálással kezdődött a tavalyi esztendő. Élettársát késelte meg egy férfi januárban egy gyulai tanyán, szerencsére a nő megúszta ezt könnyű sérüléssel.

Kerítés gyanújával indított eljárást a rendőrség márciusban két nő és egy férfi ellen, akik egy csabai szórakozóhelyen prostituáltak kiközvetítésével is foglalkoztak. A bárban nyitvatartási időben táncos lányok dolgoztak, akik pénzért szexuális szolgáltatást nyújtottak a vendégeknek. Erre a célra a gyanúsítottak egy házat is fenntartottak, ahová az örömlányok elvihették a kuncsaftokat.

Nőnapon fogtak el egy férfit a zsaruk, aki ellen több körözés és európai elfogatóparancs volt érvényben.

A 33 éves P. Péter a gyanú szerint 2013 augusztusában Szeghalmon betört egy lakásba. Értékes karórákat, arany ékszereket és készpénzt lopott el, amelyek értéke összesen több millió forint.

Lopás és rablás gyanúsítottjait fogták el március 14-én a Békés megyei rendőrök Szegeden és Gyulán. A 44 éves, gyulai Sz. Lajos és a 41 éves, szegedi F. József a gyanú szerint rávettek egy szegedi férfit arra, hogy pénzt szerezzen egy 72 éves gyulai férfitól. Az

50 éves, szegedi B. Zoltán 2016. december 30-án kora délután betört a férfi házába, átkutatta az épület helyiségeit, és pénzt vitt el. Ezután F. József újra visszaküldte B. Zoltánt a férfihoz azért, hogy még több pénzt hozzon el tőle. Ekkor, 2017. január 1-jén a sértett tetten érte B. Zoltánt. Megpróbálta feltartóztatni, visszavenni tőle a pénztárcáját, amit el akart lopni, de a gyanúsított feszítővassal fejen ütötte.

Betöréses lopásokkal gyanúsítható férfiakat fogtak el a rendőrök az elmúlt év márciusában, Csongrád határában. A gyanú szerint főként mezőgazdasági telephelyekre törtek be, és páncélszekrényekből pénzt loptak. Orosházán, egy cég telephelyén tárolt két pénzkazettából több millió forintot zsákmányoltak.

Betöréses lopásokért börtönbüntetésre ítélt férfit fogtak el a rendőrök tavaly április 6-án Mezőberényben.

A 40 éves békéscsabai I. Zsolt ellen a Gyulai Törvényszék adott ki elfogatóparancsot. A rendőrök egy mezőberényi tanyán találták meg. Az épület egyik helyiségében, egy szekrény mögött alakított ki magának rejtekhelyet.

Múlt év április 16-án érkezett bejelentés arról, hogy mezőhegyesi otthonában elhunyt egy nő. A járőrök érkezésekor az élettársa is a lakásban volt. A nyomozás adatai szerint a nő és a férfi előző este veszekedett, a vita tettlegességig fajult. Mindketten késsel megsebesítették a másikat, a nő életét vesztette.

Kötegyánban május 9-én elfogtak a rendőrök egy férfit, aki ellen összesen 11 elfogatóparancsot adtak ki. A 37 éves, nagykanizsai A. Rolandot többek között testi sértés, kitartottság, kifosztás, kábítószer birtoklása, lopás, személyi szabadság megsértése és csalás miatt letöltendő, illetve felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság. A gyulai kapitányság nyomozói jutottak olyan információhoz, amely szerint a férfi családjával Kötegyánba költözött.

Hat gyanúsítottat fogtak el, és egy időben öt helyszínen tartottak házkutatást a rendőrök 2017. május 16-án, Szarvason. A négy nő és két férfi a gyanú szerint több lopást követett el, emellett egyikük 2017 januárjában megpróbált kifosztani egy 97 éves gyomaendrődi nőt. A nyugdíjfolyósító igazgatóság munkatársának adta ki magát, így ment be a házába. Beszélgetést kezdeményezett, megpróbált a nő bizalmába férkőzni, kifigyelni, hogy hol tartja a pénzét, de végül nem sikerült elhoznia semmit. A lopásokkal azonban nagy kárt okoztak, volt olyan ház, ahonnan több mint egymillió forintot vittek el.

Házának udvarán raboltak ki egy férfit tavaly júniusban Sarkadon. A 42 éves férfi 22 óra körül ért haza, és be akarta zárni a kaput, amikor valaki seprűnyéllel többször fejbe vágta. Az ütésektől elesett, támadója kivette a nadrágzsebéből a pénzét és elmenekült. Először kölcsön kért, majd erőszakkal elvette egy 16 éves fiú pénztárcáját 25 éves ismerőse Szeghalmon tavaly júniusban. A rendőrök a bejelentéstől számított egy órán belül elfogták a rablás gyanúsítottját.

Fotó: police.hu

Kábítószergyanús anyagokat találtak a rendőrök múlt év szeptember 30-án Mezőberényben, egy szórakozóhelyen. A rendőrök a pult előtti hangfalban és a földön is találtak kis tasakokba kiadagolt fehér port, tablettákat, kristályos anyagot. Emellett egy autóban, ami a szórakozóhely előtti parkolóban állt, 28 darab tabletta volt. A kocsi hátsó ülésén ült egy 27 esztendős sarkadi férfi, az ő cipőjében is voltak tabletták.

Zsarolás, személyi szabadság megsértése és okirattal visszaélés miatt börtönre ítélt férfit fogtak el a rendőrök október 31-én Öcsödön. A 33 éves férfi szabadságvesztése letöltését nem kezdte meg, hanem elrejtőzött. Amikor a rendőrök megtalálták a házat, a férfi nem jött ki a felszólításra, hanem egy ágyneműtartóban próbált elbújni, sikertelenül.

Házának udvarán holtan találtak a rendőrök egy nőt tavaly november 10-én Sarkadkeresztúron. A 81 éves asszony eltűnéséről egyik hozzátartozója tett bejelentést. A városi kapitányság járőrei perceken belül megérkeztek a házhoz, ahol meghallgatták a bejelentőt, valamint az eltűnt nő rokonait, és elkezdték keresni az idős asszonyt. Holttestét az udvaron elrejtve találták meg. Az egyik rokon, egy 35 éves tiszakécskei nő elszámoltatásakor ellentmondásokba keveredett, ezért a rendőrök a helyszínen elfogták, és emberöléssel gyanúsították meg.

Fotó: police.hu

Több százezer forintot loptak el egy gyulai szálloda két szobájából 2016 márciusában. A 36 éves, csopaki Sz. Attila külföldre, Spanyolországba utazott, ezért európai elfogatóparancsot adtak ki ellene. A férfi Spanyolországban börtönben volt, a spanyol hatóság tavaly november 3-án adta át a magyar hatóságnak.

Betöréses lopások elkövetésével gyanúsítható külföldieket fogtak el  megyénk rendőrei 2017. november 27-én Komáromban. A három szlovák állampolgárt a Duna-hídnál tartóztatták fel azt követően, hogy Pannonhalmán betörtek egy nyugdíjasházba. Korábban Békéscsabán és Kondoroson is történt hasonló bűncselekmény.

Békésen, a Széchenyi téren múlt év december 14-én a járőrök elfogtak egy férfit, aki egy ékszerbolttól akart elindulni motorjával. A gyalogos szolgálatot ellátó rendőrök először arra figyeltek fel, hogy megszólalt az épület riasztója. Ezután látták meg a férfit, aki a motoron egy zsákot vitt. Megakadályozták abban, hogy elinduljon, majd előállították. Társa is hamar rendőrkézre akadt. Az ellopott ékszereket a rendőrség hiánytalanul lefoglalta, és a nyomozók átadták az ékszerbolt tulajdonosának.

Fotó: police.hu

Felhígított mosószerrel bukott le a csaló férfi

Főként idősektől csalt ki pénzt egy férfi úgy, hogy felhígított mosószert jó minőségű koncentrátumként szállított házhoz.  Azokat kereste fel, akiket a kollégái előzőleg felhívtak telefonon. Kipróbálásra, illetve korábbi, nagy értékű vásárlásért ajándékként ajánlották fel az újfajtának mondott terméket. Egy tisztítószereket gyártó cég képviselőjeként mutatkoztak be, és a koncentrátumért nem, csak a szállításért kértek pénzt. A 39 éves B. László a nyomozás adatai szerint 403, főként idős embert károsított meg. Voltak, akik nem akarták tőle átvenni a terméket, és a szállítás díját sem akarták kifizetni. Őket a gyanúsított szidalmazta, fenyegette. Azt mondta, hogy az összeget, vagy annak kétszeresét letiltatja a nyugdíjukból. A megkeresett idősek többsége ennek hatására fizetett. Közülük többen elmondták, hogy olyan rossz minőségű volt a mosószerként beállított folyadék, hogy kidobták.

 

 

Harmincegyen sérültek meg

A legtöbb sérülttel járó közlekedési baleset megyénkben Tótkomlós és Kaszaper között történt tavaly október 6-án. Kora reggel letért az útról, és felborult egy autóbusz. A járművön a vezetővel együtt 38-an utaztak, 31-en megsérültek. A baleset körülményeinek vizsgálata miatt teljes útlezárást rendelt el a rendőrség. Felhívták a figyelmet arra is, hogy a járművezetők óvatosan, fokozott figyelemmel közlekedjenek. Ez érvényes az idei esztendőre is.

Ötven cégtől csaltak ki pénzt

Országszerte több mint 50 cégtől csalhatott ki pénzt az a csoport, amelynek tagjait 2017. június 28-án, Szegeden fogták el a Békés megyei rendőrök. Cégeket, vállalkozásokat kerestek meg és a tevékenységi körükbe illeszkedő, a termeléshez, munkájukhoz szükséges eszközöket ajánlottak eladásra áron alul. A gyanúsítottak egyike felvette a kapcsolatot és megegyezett a megkeresett cégek, vállalkozások vezetőivel, utána a csoport másik tagja tartotta velük a kapcsolatot. Átutalásos számlát állítottak ki és az esetenként több millió forintot magánszemélyek számlájára kérték. Azokkal az eszközökkel, amelyeket eladásra kínáltak, nem rendelkeztek, így nem is szállították le azokat a vevőknek.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában