Vízhozam

2022.08.12. 10:26

Békésben kétszáz milliméterrel hullott kevesebb eső a sokéves átlagnál

A csapadékhelyzet a Körös-vidéken sem alakult másképpen az év első hét hónapjában, mint az ország nagy részén.

P. G.

Illusztráció

Forrás: shutterstock.com

Békés megye vízrendszereiben, de különösen a Fekete-, Fehér-, Kettős-Körös folyókon drasztikus vízhozamcsökkenés tapasztalható – tájékoztatta hírportálunkat a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság. Mint írták, duzzasztóinknak köszönhetően mezőgazdasági vízkivétel korlátozás nincs érvényben, minden erővel azon dolgoznak, hogy – a szükséges vízkormányzási feladatok elvégzésével – ki tudják szolgálni a mezőgazdasági vízigényeket.

Az extrém meleg időjárás és az említett vízhozamcsökkenések miatt az igazgatóság akkreditált Mintavevő Munkacsoportja folyamatosan vizsgálja a víz minőségét a folyókon. 2022-ben folytatódott, sőt még fokozódott a 2021 év egészére jellemző elképesztő mértékű csapadékhiány. Januártól júliusig – az április hónapot kivéve – minden hónap több mint 20 milliméteres hiánnyal zárt, így idő előtt kellett az öntözési munkálatokat megkezdeni.

A KÖVIZIG működési területén a sokéves átlaghoz viszonyítva az év elejétől júliusig számítva 200,4 milliméterrel kevesebb eső hullott.

Statisztika és összehasonlítás a lehullott csapadékmennyiség és a sokévi átlag tekintetében:

  • Januári havi összeg 12,7 mm, a sokévi átlag 35,3 mm (Hiány: 22,7 mm)
  • Február havi összeg 9,5 mm, a sokévi átlag 39,2 mm (Hiány: 29,7 mm)
  • Március havi összeg 7,7 mm, a sokévi átlag 33,7 mm (Hiány: 26,7 mm)
  • Április havi összeg 49,2 mm, a sokévi átlag 34,7 mm (Többlet: 14,5 mm)
  • Május havi összeg 20,2 mm, a sokévi átlag 59,9 mm (Hiány: 39,7 mm)
  • Június havi összeg 11,6 mm, a sokévi átlag 66,2 mm (Hiány: 54,6 mm)
  • Július havi összeg 24,4 mm, a sokévi átlag 66,7 mm (Hiány: 42,3 mm)

 

Ahogy a fenti adatokból látszik, egyedül áprilisban mértek a sokévi átlag feletti csapadékot működési területükön. A többi hónapban majdhogynem a sokévi átlag csapadékmennyisége hiányzott a területről, ami sajnos július elejére rendkívül súlyos aszályhelyzetet idézett elő. Mindent összevetve, januártól júliusig a sokéves területi átlagcsapadék értéke 335,7 milliméter, ehhez képest 2022 azonos időszakában csak 135,3 milliméter hullott.  

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!