agrárium

2018.02.23. 19:50

Kiállnak a gazdákért és a magyar termőföldért

Megvédik a magyar gazdákat az ellenzék által tervezett államosítási elképzelésektől, Brüsszelben pedig kiállnak azért, hogy olyan agrártámogatási rendszer legyen, ami szükséges a magyar mezőgazdaság további fejlődéséhez. Ezekről is beszélt a pénteki, békéscsabai agrárfórum előtti sajtótájékoztatóján dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter.

Ny. L.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), valamint a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (Magosz) megyei elnöke a Csabagyöngye Kulturális Központban a sajtótájékoztatón hangsúlyozta, továbbra is síkra szállnak a magyar termőföld és a magyar gazdák hatékony védelméért.

– Azokat kell segíteni, akik megélni akarnak a földből, és nem a spekulánsokat – emelte ki dr. Kulcsár László.  – Békés megye a földszerzési igényben országosan a második, és aki földet vásárol, annak jövőképe is van.

Dr. Kulcsár László kitért a hungarikumok fokozott megbecsülésének fontosságára, a GMO-mentesség folytatására. Hozzátette, a bóvli, tájidegen külföldi agrártermékeket vissza kell szorítani, mert rendelkezésünkre állnak az itthon megtermelt, egészséges élelmiszerek.

A sajtótájékoztatón (balról) Hanó Miklós, dr. Kulcsár László, dr. Fazekas Sándor és Herczeg Tamás 

Dr. Fazekas Sándor felidézte,  hogy Karácsony Gergely, az MSZP-Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje azt ígérte, amennyiben kormányra kerülnek, akkor az összes állami földbérleti szerződést felülvizsgálják, valamint visszaveszik a ,,spekulációs célból„ megvásárolt állami területeket. Az MSZP programjában pedig szerepel, hogy szövetkezeteket kell létrehozni.

– Önkéntes alapon jelenleg is működnek szövetkezések, de a kötelező szövetkezetesítés a régi, kolhozidőket idézi – mondta a miniszter. – A magyar gazdák számíthatnak arra, hogy megvédjük őket azoktól, akik a földjeiket, bérleményeiket el akarják venni, amiket nyilvános árveréseken szereztek meg.

Dr. Fazekas Sándor elismerően szólt Békés megyei értékeiről, hungarikumairól, a csabai és gyulai kolbászról, a pálinkáról, valamint a szőlőművelési hagyományok ápolásáról is a csabagyöngye-ültetvény kapcsán.

– A megye továbbra is az ország éléskamrája, hiszen a gabona 10 százalékát itt termelik meg – mondta a miniszter. – Örömteli, hogy 740 millió forintból megújul a csabai piac is, mert ez kiterjedt őstermelői körnek nyújt majd lehetőséget, megélhetést.

További előrelépést jelenthet az öntözés bővítése, minderről dr. Fazekas Sándor, dr. Kulcsár László és Hanó Miklós, Békéscsaba alpolgármestere, a Fidesz választókerületi elnöke is beszélt. Dr. Kulcsár László kiemelte, a NAK felmérésére Békés megyében hétezer gazda nyújtott be öntözési igényt, ez országosan a második legmagasabb. Dr. Fazekas Sándor elmondta, a felmérések végeztével a kormány elé kerül az öntözésfejlesztési koncepció.

Herczeg Tamás, a Fidesz-KDNP országgyűlési képviselőjelöltje hangsúlyozta, Békés megyében 440 ezer hektárnyi földterületet művelnek meg, tehát közvetlen vagy közvetett módon lényegében minden család kapcsolatban áll az ágazattal.

Fotók: Imre György

Kolbászfalus fesztivál lehet  

Hanó Miklós elmondta, a CsabaPark, a kolbászfalu újabb fejlesztésével akkora és olyan minőségi infrastruktúrával ellátott terület jöhet létre, mely otthont adhat a kolbászfesztiválnak, ha pedig újraindulna, a csülökfesztiválnak is.

 Ha már kolbász, a megszólalók egybehangzóan kiemelték, csak Csabán több mint 50 kistermelő jelenik meg portékájával országosan is.

– A gasztroturizmust építjük ki, hiszen Békéscsabának az idegenforgalomban a vadászat mellett ez leginkább a vonzereje – hangsúlyozta Hanó Miklós. Az agárszakember kitért arra, a legnagyobb mennyiségben Békés megyében a legjobb minőségűek a földek, tehát itt érdemes igazán öntözni. A beruházások a jelentős termésnövekedés és a termésbiztonság révén megtérülnek.

Dr. Fazekas Sándor kiemelte, jó néhány Csabai Kolbászfesztiválon vett részt, és a rendezvény már hosszú ideje bizonyítja: a város, a megye kiemelkedő mezőgazdasági értékeihez szükség van az ezeket bemutató, népszerűsítő programokra is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!