élelmiszer-analitika

2018.01.23. 14:57

A Food Analytica csatlakozott az Eurofins csoporthoz

A gyulai székhelyű Food Analytica Kft. a közelmúltban csatlakozott az Eurofins csoporthoz, a világ vezető élelmiszer-analitikai laboratórium-hálózatához – jelentették be az integrációval kapcsolatos kedd délelőtti gyulai sajtótájékoztatón.

Papp Gábor

Adrian Kis, az Eurofins regionális divízióigazgatója elmondta, cégüket 1987-ben alapították családi vállalkozásként a franciaországi Nantes városában, ami akkor még borok eredetiség-vizsgálatával foglalkozott. Az Eurofins az elmúlt 30 évben globális céghálózattá fejlődött, átlépte a 3 milliárd eurós bevételt, és több mint 400, a legkorszerűbb technológiát alkalmazó technológiát alkalmazó laboratóriummal rendelkezik. A cégcsoport a világ 42 országban van jelen, több mint 30 ezer munkavállalóval és 150 ezret is meghaladó akkreditált vizsgálati módszerrel.

– Nagyon örülök és büszke vagyok, hogy az Eurofins és a Food Analytica egyesíti erőit Magyarországon és Romániában – ecsetelte. – Biztos vagyok benne, hogy minden fél profitálni fog az együttműködésből: a Food Analytica az Eurofins tudásából, a több mint 150 ezer validált vizsgálati módszerből, az Eurofins a szakmailag kiemelkedő helyi laboratóriumokból, a megrendelők pedig a tovább javuló szolgáltatási színvonalból.

Kishonti Alex, az Eurofins Kft. Ügyvezetője kifejtette: az Eurofins az élelmiszer-analitika területén kevesebb, mint három éve a cég osztrák fióktelepén keresztül kezdte el a magyarországi tevékenységét.

– Tavaly év elején alapítottuk a magyar céget, azzal a céllal, hogy az Eurofins jelenlétét jelentősen növeljük Magyarországon – hangsúlyozta. – Fontos elvárás, hogy saját hazai laboratóriummal is rendelkezzünk, így egy esetleges laboratórium építésével párhuzamosan meglévő laboratóriumokkal is felvettük a kapcsolatot. Végül a Food Analyitca kiemelkedő színvonala, meghatározó piaci szerepe, eredményei és szakmaisága miatt az építkezés helyett az együttműködés mellett döntöttünk. Kiemelkedően vonzó volt számunka dr. Ábrahám Csaba ügyvezető szakmai és pénzügyi felkészültsége, valamint elkötelezettsége hogy a céget a jövőben közösen fejlesszük tovább.

Mint rávilágított, bár jogilag felvásárlás történt, az Eurofins jelentősen különbözik egy multinacionális cégtől.

– Nem beolvasztásról vagy központi irányításról van szó. Cégcsoportunk egy teljesen decentralizált szervezet, önállóan működő laboratóriumok hálózata – nyomatékosította. – Gyulai megjelenésünk óriási kezdőlépés számunkra, ami rengeteg jövőbeni lehetőséget nyit meg.

Dr. Ábrahám Csaba, az Eurofins Food Analytica Ügyvezetője hangsúlyozta: a Food Analytica tizenkét éve két munkavállalóval és 20 négyzetméteren kezdte meg működését.

– Cégünk évről évre intenzíven tudott növekedni, és mára Magyarország egyik piacvezető szereplőjévé vált – mondta dr. Ábrahám Csaba. – Évente 140 ezer mintán mintegy félmillió vizsgálatot végzünk. Két éve a román piacon is jelen vagyunk. Vállalkozásunk napjainkra számos területen kezdte megközelíteni az önerőből elérhető fejlődés határait, ezért is fontos a mostani lépés.

Folyamatosan fejlődik a cég

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a csatlakozás kapcsán elmondta, a Food Analytica Kft.-vel kapcsolatos hírek mindig valamilyen előrelépésről szólnak.

– A cég és az önkormányzat kapcsolata 2011 óta tart – fogalmazott dr. Görgényi Ernő. – Nagy örömünkre szolgált, amikor a kft. Gyulát választotta székhelyéül. A vállalkozás azóta egy-egy zöld- és barnamezős beruházást valósított meg a városban, amivel egy rendkívül komoly laborvállatot hozott létre. A Food Analytica Gyula egyik legjelentősebb adófizetője, és közel kilencven ember számára biztosít munkát. Ezért is lényeges számunkra a magántulajdonú vállalat sorsa, és partnerként mindig számíthattak az együttműködésünkre.

A jövővel kapcsolatban a polgármester felajánlotta partnerségünket az Eurofins csoportnak is.

– Ugyanúgy számíthatnak támogatásunkra tervezett jövőbeli fejlesztéseik esetében, ahogyan tehette ezt a Food Analytica Kft. – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő polgármester a sajtótájékoztatón lezárásaként.

Fotó: Imre György

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!