Elképesztő

2025.06.19. 15:33

Horroráron a kedvenc gyümölcsöd, de még ennél is nagyobb baj, hogy bottal ütheted a nyomát

Az éves átlagtermés duplája is értékesíthető lenne, akkora az igény kedvenc gyümölcsünkre. Most jó, ha 10-15 százalék megmaradt, illetve megmarad a későbbi fajtákból. Nem csoda, hogy horroráron kínálják a boltokban, piacokon. Ami még rosszabb, lényegében nyomozni kell utána.

Amit nem vitt el a fagy, megtette a monília, így nyomozni kell a hazai sárgabarack után. Ritka kincs, akinek van, de nemigen találkozni ilyennel Békés vármegyében. Nagy Árpád, a békéscsabai Árpád Pálinka Manufaktúra főzőmestere elmondta, az egész országban is úgy kell összekaparni valamennyit, de igaz ez Romániára, Szerbiára vagy Bulgáriára is. Máskor lokális a fagykár, most egész Magyarországra kiterjedt.

sárgabarack
Lényegében nyomozni kell a sárgabarack után Békés vármegyében is. Fotó: MW

Húsz kamion sárgabarack helyett fél kamion jött

– Most érkezik egy fél kamion kajszi, ennyit tudott adni az a termelő, akitől tavaly ilyenkor húsz kamionnal hoztunk. Máshol sem tudtak kiszolgálni – ecsetelte Nagy Árpád. – A legfelkapottabb gyümölcs a sárgabarack, ami nem csoda, hiszen rengeteg területen hasznosítjuk. Fogyasztjuk többek között frissen, fagyasztva, aszalva, befőttként, dzsemként, lekvárként, szörpként, ivóléként. Használja a cukrászipar, főzünk belőle pálinkát, a velő és a szirup is keresett.

Nagy Árpád kitért arra, a korai kajszit a márciusi fagy, a későbbi virágzásút pedig az áprilisi vitte el. Nem volt extrém, mínusz 10-11 fokos fagy, de mínusz 3-4 napokon keresztül este 9-tól reggel 7-ig. Azt pedig többen is megosztották a Facebookon, hogy ami maradt, azt elpusztította monília.

A hazai kajszi aromásabb, ízesebb, édesebb, frissebb az importnál

Gyuricza Ágnes, a békéscsabai piac vásárcsarnokának egyik eladója hangsúlyozta, a Szegedi Nagybani Piac kínálatán is látszik, hogy nagyon kevés kajszi termett hazánkban. Van ugyanakkor import is, például Görögországból, Spanyolországból, ami jóval olcsóbb. És ha már árak, a csabai piacon az import kajszi kilója 1800-2200 forint, a hazaié 2400-2900 forint. Tavaly júniusban 1500 forint körül alakult a magyar fogyasztói ára, majd július elején már sok helyen lement 1000 forint alá. Most ilyenre nem igazán látnak esélyt az csabai árusok. A vásárlók elmondták, azért inkább a hazai sárgabarackot választják – még ha drágább is –, mert aromásabb, ízesebb, édesebb, frissebb, nem utazik át a fél világon.

Sokan a hosszú élet titkaként emlegetik ezt a gyümölcsöt

A sárgabarackot sokan a hosszú élet titkaként emlegetik, hát, most nem igazán tud hozzájárulni a kajszi ehhez. Sem a mennyisége, sem az ára miatt. A- és C-vitamin-tartalma (10 mg) igen magas. Két-három szem sárgabarack elfogyasztásával fedezhetjük napi A-vitamin igényünket. Hasznos niacin- és folsav-forrás. Értékes sok sárga béta-karotinja miatt is. A benne lévő kénnek szerepe van jellegzetes savanykás édes ízének kialakításában. Káliumban is rendkívül gazdag, napi káliumigényünket bőven fedezi.

Található benne továbbá kalcium, foszfor és sok más fontos elem. A-vitaminja késlelteti az időskori látásromlást , erős rákellenes hatású, kedvezően hat a zsíranyagcserére, érvédő hatású, serkenti a máj  méregtelenítő működését. Héját, gyümölcshúsát pakolásként a bőrre helyezve segíti annak regenerációját – írja a Házipatika.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában