2025.04.30. 13:09
Helyi termékekkel húznák fel Békéscsaba és Gyula turizmusát
A turizmus békéscsabai és gyulai szereplői találkoztak kedden. A békéscsabai Nádor étteremben tartott eszmecserén szó volt arról, hogy a tavalyi olaszországi tanulmányúton tapasztaltakat miként, milyen formában vigyék tovább, és hogy hogyan építhetnek a helyi termelőkre, termékekre. Ebben a segítségükre volt a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) Egyesület elnöke is.
Opauszki Zoltán, a Gyula-Békéscsaba Térségi TDM Szövetség társelnöke elmondta, hogy tavaly 30 békéscsabai és gyulai turisztikai szolgáltató szakembere Olaszországban járt egy sikeres pályázatnak köszönhetően. A tanulmányúton tapasztaltakat fel is dolgozták műhelymunkák, workshopok során, ugyanakkor abban is megállapodtak, hogy a közös munka nem ér véget a projekttel, hanem igyekeznek rendszeresen, legalább negyedévente találkozni.

Fotó: Licska Balázs
Minél színvonalasabb szolgáltatásokra törekszik Békéscsaba és Gyula
A cél az, hogy úgy fejlesszék a térség, Békéscsaba és Gyula szolgáltatásait, hogy azok minél magasabb színvonalon szolgálhassák ki a helyieket és a turistákat – hangsúlyozta. Hozzátette, hogy ehhez keresik a lehetőségeket, az utakat, és az olaszországi tapasztalatok alapján mindezt meg is találták a helyi termelőkben, akik olyan helyi termékeket állítanak elő, amelyeknek van helye akár az otthonokban, akár a vendéglők kínálatában.

Fotó: Licska Balázs
A SVÉT tapasztalataira is alapozhatnak a turisztikai szakemberek
Ebben a munkában volt a békéscsabai Nádor étteremben összejött társaság segítségére Ruprecht László, a Stílusos Vidéki Éttermiség (SVÉT) Egyesület elnöke. Beszélt arról, hogy mintegy 13 éve hogyan, milyen indíttatásból jött létre a SVÉT – amelynek immár csaknem 30 étterem, cukrászda a tagja, nemcsak Magyarországról, hanem a Felvidékről, Erdélyből és Szerbiából is –, hogy a rendezvényeiken igyekeznek közel hozni egymáshoz a vendéglátósokat és a helyi termelőket.