2025.03.25. 11:50
Készülhet a remek házi, ám ezeket nem árt észben tartani
Szabadon lehet pálinkát főzni otthon a pálinkatörvény módosítása szerint. A rendelet szerint saját gyümölcsből és maximum évente 86 liter mennyiségig készülhet a pálinka. Ez a nedű a magyar agrárium egyik legismertebb terméke, de nem mindenki forgalmazhatja, és ez sok problémát okoz.
Az országban 30 ezer körül van a regisztrált lepárlókészülék, tehát sokan élnek a pálinka otthonfőzési lehetőségével, Békés vármegye az élmezőnyben van. Ami fontos tudnivaló: adómentes az otthoni pálinkafőzés.

A pálinka a készítő, családtagjai vagy vendégei számára fogyasztható
A jogszabályok pontosan meghatározzák, ki és milyen módon állíthat elő és értékesíthet párlatot. A magánszemélyek számára lehetőség van saját fogyasztásra történő pálinkafőzésre, azonban a jogszabályok tiltják annak kereskedelmi árusítását. Az így készült párlat kizárólag a készítő, családtagjai vagy vendégei számára fogyasztható. Mivel az otthonfőzés nem generál adóbevételt, az állam szigorúan ellenőrzi és korlátozza ezt a tevékenységet – írja a teol.hu.
Az egyik lehetőség az adóraktáron keresztüli értékesítés
A gyümölcstermesztők számára alternatívát jelent a bérfőzés, amely során egy hivatalosan működő főzdében készíttetik el a párlatot saját termésükből. Ebben az esetben az elkészült pálinka továbbra is csak saját fogyasztásra használható, az értékesítés szigorú szabályokhoz kötött. Az egyik lehetőség az adóraktáron keresztüli értékesítés, ami azonban bonyolult adminisztrációt igényel. Akik a saját gazdaságukban szeretnék kipróbálni a pálinkafőzést, azoknak érdemes először tájékozódni a NAV útmutatójában.