Gázmező

2024.06.18. 10:05

Sarkad után Berettyóújfalunál is elindult a termelés

A Sarkad környékén lévő lelőhelyen, Nyékpuszta mezőn eddig négy kutat fúrtak, azokból mostanáig 73 millió köbméter földgázt és 96 ezer köbméter nyersolajat hoztak felszínre – közölte az Energiaügyi Minisztérium, hozzátéve, hogy a napokban termelésbe állították az első kutat Hajdú-Bihar vármegyében, a közeli berettyóújfalui gázmezőn.

Licska Balázs

Az MVM Csoport előző év végén indított új földgázkutatási és -termelési beruházást a Hajdú-Bihar vármegyei város térségében. A tervezett ütemezésnek megfelelően a nyár elején, június 17-én üzembe helyezték az első kutat, amelynek mélysége 2625 méter. A hajdú-bihari lelőhelyen további három lefúrt kút kiképzése és tesztelése, valamint egy újabb lemélyítése várható még idén.

gázmező, kút, termelés, Berettyóújfalu,Sarkad
Sarkad környékén, Nyékpuszta mezőn négy kút üzemel, az ötödik fúrását is elkezdték
Fotó: DKP Visual Kft. / Forrás: Energiaügyi Minisztérium/Facebook

A nemzeti energiavállalat másik nagy hazai projektjében tavaly február óta zajlik a kitermelés. A Sarkad környékén lévő Nyékpuszta mezőn eddig négy kutat fúrtak – és immár az ötödik fúrását is elkezdték –, azokból immár 73 millió köbméter földgázt és 96 ezer köbméter nyersolajat (kondenzátumot) hoztak felszínre.

– A két lelőhelyen a már meglévőkkel együtt összesen akár tíz kút is létesülhet 2024 végéig – ismertették a szaktárcánál.

 A hazai gázfelhasználás az energiaválság előtti, 10-11 milliárd köbméteres éves szintről nagymértékben, 8 milliárd köbméter közelébe csökkent. A földgázfogyasztást tovább mérsékelheti például az energiahatékonyság otthonfelújítási programban is támogatott javítása vagy a földhő hasznosításának fokozása. A földgáz az időjárásfüggő megújulók kiegyenlítő energiaforrásaként ugyanakkor tartósan fontos szerepet tölt be a sikeres zöld átállásban – hangsúlyozták.

Az Energiaügyi Minisztériumnál azt is ismertették: az MVM Csoport nemcsak belföldön tesz a hazai fogyasztók biztonságos ellátásáért, hanem nemzetközi szinten is bővíti tevékenységét a földgázkitermelésben. A cég nemrégiben kötött megállapodást egy 5 százalékos részesedés megvásárlásáról a világ egyik legnagyobb mélytengeri gázmezőjében, az Azerbajdzsán területén lévő Shah Denizben.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!