Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2023.05.23. 10:14

Jól haladnak Békésben az agrártámogatási kérelmek benyújtásával

Május 21-éig Békés vármegyében 5608 egységes kérelmet adtak be a falugazdászok, ami közel 70 százaléka a tavalyi évben általuk benyújtott összes kérelemnek. Ez a szám is jól mutatja, hogy a gazdák igénylik a falugazdászok segítségét.

Ny. L.

Több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni.

Fotó: Mészáros János/MW

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés vármegyei elnöke elmondta, idén április 20-án indult az egységeskérelem-beadási időszak. Több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

– Ebben az esztendőben – az új szabályokra tekintettel – az Agrárminisztérium eltekint a kérelembenyújtásnál a késedelmi szankció alkalmazásától, így június 9-éig szankciómentesen nyújthatók be a kérelmek – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – A június 9-ét követően beadott egységes kérelmeket ugyanakkor érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják.

Az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) 2023-tól hatályos változásai nagymértékben érintik a Békésben gazdálkodókat, ezáltal az idei egységes kérelmek beadását is. A jelentősen megváltozott előírás- és feltételrendszerek, továbbá az egyes jogcímekhez kapcsolódó specifikus előírások miatt is több mindenre kell figyelni a kérelembeadás során.

– További időt jelent a korábbi évekhez képest az is, hogy az egyes jogcímekhez, mezőgazdasági táblákhoz kapcsolódóan több információt, adatok kell megadni – ecsetelte az elnök. – Az állatalapú jogcímek esetén a megszemélyesített kérelmeknél nagyobb odafigyelést igényel a kitöltés és ellenőrzés a támogatásban részt vevő egyedeknél.

 A NAK kéri a gazdálkodókat, hogy – akár igénybe veszik a falugazdászok segítségét, akár nem – ne hagyják az utolsó pillanatra az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézést. Azon Békés vármegyei kamarai tagok, akik a korábbi években nem kérték falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék, forduljanak telefonon a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászokhoz időpont-egyeztetés céljából. Elérhetőségeik megtalálhatóak a NAK portálján, a falugazdász-keresőben.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!