Közös program

2023.05.11. 10:45

Egyre szorosabb gazdasági kapcsolatokat ápol hazánk és Románia

Közös gazdaságfejlesztési programot indít Magyarország és Románia – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden a Nagyváradi Gazdasági Konferencián. A találkozón részt vett dr. Orosz Tivadar, a Békés Megyei Kereskedelmi Iparkamara, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-román tagozatának elnöke is.

L. B.

Dr. Orosz Tivadar is részt vett a találkozón.

Fotó: Für Henrik

Nagyváradon számos fontos tényről számoltak be. Többek között szó esett arról, hogy a nagy elektromos autóipari beruházások jelentős része hazánk keleti részére érkezik, amelyből a román oldalon Bihar, Arad, Szatmár és Szilágy megyék is profitálnak. Magyarország és Románia közös programot indít, hogy a beszállítói láncok fejlesztése határon átívelő módon történhessen.

A Békés Megyei Kereskedelmi Iparkamara és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara magyar-román tagozatának elnöke, dr. Orosz Tivadar elmondta: a két ország egyre szorosabb kapcsolatot ápol egymással, Románia már a harmadik legfontosabb exportpartnere Magyarországnak. A kétoldalú kereskedelmi forgalom értéke tavaly 29 százalékos növekedéssel elérte a 12 milliárd eurót, ami rekordnak számít. Románia Magyarország harmadik legfőbb exportpiaca, és a román import is csúcsot döntött az előző évben.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a konferencián közölte: folytatódik a sikeres erdélyi gazdaságfejlesztési program, amelynek keretében eddig 174 milliárd forint értékű beruházás valósult meg 88,5 milliárd forintos költségvetési támogatással – ismertették a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!