Orosháza és Térsége Gazdakör

2023.04.27. 19:17

Garantált a minőség, kelendőbb a portéka, ha HÍR-védjegye van

Az Orosháza és Térsége Gazdakör újabb szakmai fórumra hívta, várta az érdeklődőket Orosházára, a Petőfi művelődési központba csütörtökön délután. Az egyik téma a HÍR-védjegy volt.

Cs. I.

Ha a termék különleges, készítője megnyerheti a HÍR-védjegyet. Erről tartottak szakmai fórumot /Fotók: Für Henrik/

A kistermelőknek a tevékenységét koordináló szakmai szervezet nem lévén, a gazdakör felvállalta, hogy a helyi és a térségben lévő élelmiszerelőállítóknak segítséget nyújt abban, hogy információkhoz juttatja őket. A Hagyományok-Ízek-Régiók (HÍR) védjegy és az eredetvédelem a helyi termékek elismerésére címmel is ezért szerveztek szakmai fórumot. Brlázs Róbert házigazda elnök elmondta, úgy látják, e védjegyek birtokosai, termékértékesítésükben 20-25 százalékos növekedést értek el.

– A vásárlók a védjegyekhez minőségi elképzelést kötnek, keresik a portékát. Erre van már példa Orosházán, sajt, pékáru, kolbász, csíramálé készítők elnyerték a HÍR-védjegyet. Termékeik garantáltan minőséget képviselnek a piacon – tette hozzá a gazdakör elnöke.

Pallóné dr. Kisérdi Imola kormány-főtanácsos, az Agrárminisztérium Borászati és Kertészeti Főosztály Szőlő, Bor és Eredetvédelmi Osztály HÍR bíráló bizottságának az elnöke érkezett előadást tartani Orosházára. Elmondta, ezt a programot a kistermelőknek indította el a minisztérium, immáron 20 éves a kezdeményezés. 2010 óta pályázhatnak az élelmiszertermelők a HÍR-védjegy használati jogára, amennyiben  megfelelnek azoknak a feltételeknek, hogy legalább 50 éves múltat tud felmutatni a termék, hagyományos módon állítják elő, a térségben, a tájegységben ismert.

Ha a termék elnyeri a védjegynek a használati jogát, bekerül a Hagyományok, Ízek, Régiók Gyűjteménybe. Jelenleg 211 ilyen HÍR-védjegyes termék van országosan - nyilatkozta az előadó. Kiemelte, a szokványostól különbözteti meg ez a védjegy a terméket.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!