Mezőgazdasági programok

2023.03.26. 19:58

Tovább fejlesztik az agrárprojektet Köröstarcsán

Folyamatosan fejlesztik a több lábon álló mezőgazdasági programot Köröstarcsán. Idén a korábbinál is nagyobb állatállománnyal dolgoznak az önkormányzati farmon, gyümölcsösük lassan termőre fordult, és a szántóföldeken öntözőrendszer kiépítésében is gondolkodnak.

Papp Gábor, [email protected]

Lipcsei Zoltán

Fotó: Bencsik Ádám

A települési mezőgazdasági program több helyszínén Lipcsei Zoltán polgármester és Zolnai Éva brigádvezető kalauzolt végig bennünket. Elsőként a Paprév kerti gyümölcsösben jártunk, amit pályázati támogatással, illetve a közfoglalkoztatási program keretében alakítottak ki három évvel ezelőtt. Száznyolcvan gyümölcsfát, őszibarackot, kajszit, téli és nyári almát, illetve körtét telepítettek, a gyümölcsfák száma a már korábban meglévő növényekkel együtt eléri a kétszázat. Emellett ötven bogyós gyümölcsöt is ültettek. 

Tavaly már mutatóban termettek is a növények, idén viszont már úgy számolnak, hogy akár a helyi gyermekeknek is juthat belőlük.

– Legfőbb célunk, hogy a termények a helyi konyhára kerüljenek, a gyermekétkeztetést segítsük ilyen módon. A friss, helyi alapanyagot nagyon fontosnak tartjuk – fogalmazott. – Ha lesz felesleg, akkor azokat a gyümölcsöket feldolgoznánk, lekvár vagy pálinka készülhet belőlük.

Lipcsei Zoltán és Zolnai Éva elmondták, a település tervei között szerepel, hogy tovább bővítik a termőterületet, és újabb növények termesztését is elkezdik, amiről folynak az egyeztetések, sőt, azok hamarosan a célegyenesükbe fordulhatnak. A polgármester kiemelte, hogy a mezőgazdasági programban a közfoglalkoztatottak, illetve az önkormányzat házi brigádja is részt vesz.

A projekt másik lábát a levendulatermesztés biztosítja, amivel 2018 óta foglalkoznak. Ebben az évben már 1500 tövet ültettek el az illatos növényből, és idéntől az értékesítés is két irányban történik. Egyrészt szedik, szárítják, morzsolják, és úgy adják el egy gyógynövényekre szakosodott cégnek, másrészt egy másik vállalkozás, nyersen, csokorban vásárolja meg a levendulát tőlük.

Ezeken felül az önkormányzat közel negyvenöt hektárnyi szántóterületen földet is művel, ahol kukoricát, árpát, zabot, búzát és napraforgót termesztenek, amelynek túlnyomó részét az önkormányzati állatfarmon használnak fel, a felesleget pedig értékesítik. Érdekesség, hogy erre már a tavalyi, egyébként erősen aszályos évben is lehetőség nyílt, ami újabb fejlesztési elképzelések alapjául szolgál.

Az állatfarm szintén sikeresen működik. Ott jelenleg is négyszáz tojótyúkot nevelnek, a tojás pedig a helyi konyhába kerül, illetve főként helyben vásárolják meg, de más településekről is felfedezték már a lehetőséget, így a környékről is vesznek tőlük. Tavaly mintegy 118 ezer tojást adtak el, ebben az évben pedig ez a szám még magasabb is lehet, hiszen 2022-ben háromszáz tyúk élt a farmon, idén pedig ezt a számot négyszázra bővítették.

A legfőbb húzóágazatnak a szarvasmarhatartás számít, ami jelentős bevételt generál. Jelenleg is tíz bikát nevelnek a telepen. A báránytenyésztés szintén sikeres, huszonhét anyajuh és negyvennégy báránya él jelenleg a farmon. Ezek iránt az állatok iránt is megvan a kereslet, különösen, mert rugalmas és hatékony partneri viszonyt építettek ki felvásárlókkal.

Öntözőrendszert alakítanának ki

Lipcsei Zoltán elmondta, az idén egy komoly előrelépést terveznek a mezőgazdasági programban.

– Abban gondolkodunk, hogy a szántóterületeken öntözőrendszert alakítunk ki, hogy még hatékonyabbá tegyük a növénytermesztést – emelte ki a polgármester. – Ehhez a forrásokat a különböző programelemekből befolyó bevételek szolgáltathatják, így igyekszünk mindent megtenni azért, hogy a programelemek a lehető legjobban sikerüljenek, és azok megfelelő fedezetet szolgáltassanak a tervezett beruházásokhoz.

Lipcsei Zoltán kérdésünkre megerősítette, a mintegy 45 hektáros szántót korábban kiadták művelésre, ugyanakkor később, miután láttak fantáziát és lehetőséget a területben, ezért úgy döntöttek, hogy azt saját kezelésbe veszik. Így kezdődött el annak művelése.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!