Zöldségek

2023.03.27. 12:02

Még csak csipegetik a primőröket Békésben

Kéthetes csúszással, de megjelentek a hazai fóliás, üvegházi primőr zöldségek Békésben a piacokon, üzletekben. Még drágák, akár ötven százalékkal is többet kell fizetni értük a tavalyihoz képest. Ahogy azonban megyünk előre az időben, annál több magyar, azon belül Békés vármegyei portéka jelenik meg, és az árak is összeérnek a most még általában olcsóbb importzöldségekkel.

Nyemcsok László, [email protected]

Mirza Viktória,a békéscsabai Szőke és Társai Kft. munkatársa

Fotó: Bencsik Ádám

Tavaszi színekben pompáznak már a zöldséges standok a piacokon, a polcok a boltokban. Köszönhető ez a hazai primőr áruk megjelenésének is, vonzó a friss piros retek, saláta, újhagyma, paradicsom, paprika, uborka, karalábé. A legtöbb áru még a termálvízzel fűtött üvegházakból érkezik.

– A magas energiaárak miatt a fóliákba kiültetés késett, elhúzódott a termelőknél – hangsúlyozta Gulyás Tamás, a békéscsabai Szőke és Társai Kft. zöldség- és gyümölcsosztályának vezetője. – Hamarosan azonban a „hidegfóliás” zöldségek is érkeznek, például egy napon belül hat uborkatermesztő is bejelentkezett, hogy hamarosan hozza a portékáját. Mindez árcsökkenéssel is együtt jár, viszont a múlt évinél drágább marad az áru, hiszen a termelők költségei is emelkedtek, valamint a fóliás termesztés eleve költségesebb a szabadföldinél. Egyelőre csak csipegetik a friss primőrt a vásárlók, és sokan ugyanazon zöldségből behozott és nálunk előállított terméket is tesznek a bevásárlókosarukba.

Chiriac Cintia, a békéscsabai Mezőker Kft. eladója mutatja a frissen érkezett újhagymát

Ezt erősítette meg Carutasu János, a békéscsabai Mezőker Kft. zöldség- és gyümölcsosztályának vezetője is. Kiemelte, az ár a döntő, de szépen „beindultak” a hazai zöldségek is. A vásárlók száma nem esett vissza, az viszont igaz, hogy sokan nyolc paradicsom helyett most még csak ötöt vesznek, három-négy uborka helyett csak egyet-kettő kérnek. Természetesen a drágább kategóriájú árukból – paradicsom, paprika, uborka – kisebb a forgalom, mint az olcsóbb piros retekből, fejes salátából vagy újhagymából.

Ottjártunkkor a békéscsabai Kelemen Mihályné éppen paradicsomot tett a kosarába: – Egészen más a magyar színe, illata íze, mint a külföldié – magyarázta az asszony. – Most még csak ízlelgetjük a primőrt az ára miatt, remélhetőleg húsvét előtt már olcsóbban hozzájuthatunk, mert bőségesebb lesz egy-egy áruból a kínálat.

Gyümölcsfronton az elmúlt évek tavaszi időszakához hasonlóan egyre inkább visszaszorul a mandarin, narancs vásárlása, a déligyümölcsök közül a banán, citrom tartja magát leginkább. Gulyás Tamás elmondta, az alma örök sláger, veszik az édesebbet evésre, a savanykásat süteménykészítéshez. A nagybani piacokon jelen van az import szamóca, ebből az ára miatt kevesebbet hoznak, a sárga- és görögdinnyét pedig mellőzik, ugyanis a görög kilónkénti ára a nagybanin 600, a sárgáé 1800–2200 forint körül alakul.  

A békéscsabai piacon több árus hangsúlyozta, hogy a korábbiaknál nehezebben terveznek a rendeléseknél. Vannak napok, amikor megrohamozzák őket a vevők, máskor meg alig akad vásárló. Remélik, ahogy közeledünk a húsvéthoz, a nagyobb forgalom lesz a jellemző. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!