Mezőgazdaság

2023.01.03. 17:58

Hótakaró segítene a földeken a növényeknek és a gazdáknak Békésben

Eddig nem volt tartós hideg Békésben, ami nem kedvez a növényeknek. A téli tavasszal szemben vastag hótakaró lenne az ideális, mivel a növényekre élettani szempontból ez a kedvező, és az estleges kemény fagyoktól is megvédené a kultúrákat. Van mit félteniük a gazdáknak azért is, mert 2021 őszén a tavaszi és nyári súlyos aszály hatására jelentősen nőtt az őszi vetésű növények területe megyénkben.

Nyemcsok László [email protected]

Ha hosszabb időn keresztül marad az enyhe idő, előfordulhat, hogy korábban rügyeznek a gyümölcsfák /Fotó: Shutterstock illusztráció/

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte, országosan az őszi vetésterület nyolc százalékkal magasabb a 2021-esnél, az elmúlt öt év átlagához képest pedig 3,3 százalékkal emelkedett. Békésben az őszi búza területe 10, míg az őszi árpa ennél is több, 15 százalékkal nőtt a korábbi évhez képest. Az őszi káposztarepce területe is emelkedett, de a 2021-es drasztikus csökkenés után sem éri el a 2020-as vetésterületet.

– Az őszi, kedvező időjárásnak köszönhetően az ősszel elvetett gabona és a repce megfelelően fejlődött, a növények optimális kondícióban mentek bele a télbe – hangsúlyozta Kozsuch Kornél. – Az őszi időjárás azonban kedvezett a kórokozóknak is, így egy átlagos évhez képest viszonyítva több növényvédelmi beavatkozást igényeltek a vetések. Ez pedig többletköltséget jelentett a gazdáknak.

A megyei agrárkamara elnöke kitért arra, az ősziek – életciklusuknál fogva – a kellő termésmennyiség eléréséhez bizonyos hosszúságú nyugalmi időszakot igényelnek. A tél első hónapja nem sok jóval kecsegtetett a gazdák számára. A szokatlanul enyhe tél nem csak a kultúrnövény számára káros, a tartós mínuszok elmaradása kedvez a kárósítóknak is. Legalább másfél-két hét mínusz 10 fok körüli átlaghőmérséklet szükséges ahhoz, hogy a károsítók, a gyomok, vírusok, baktériumok, gombák, rovarok jelenléte érdemben csökkenjen.

Hozzátette, Békésben a talajok vízkészlete rendkívül kimerült, nagyon fontos lenne egy csapadékos tél, amely az éves víztartalék jelentős részét adná. Vastag hótakaró kellene, mivel a növényekre élettanilag ez a kedvező, és az estleges kemény fagyoktól is megvédené a kultúrákat.

Dr. Mártonffy Béla, a NAK kertészeti és beszállítóipari osztályának országos elnöke kiemelte, egyelőre mély nyugalmi állapotban vannak gyümölcsfák, úgyhogy még nem kell komoly károsodástól tartani. A későbbiekben viszont – ha ez hosszabb időn keresztül így marad – előfordulhat, hogy korábban fakadnak a fák, és egy későbbi fagyos idő megtizedeli a termést.

Jó pár éve a meleg idő január végéig megmaradt, ezért már február elején rügyeztek a fák, jött a fagy, és jelentős kár érte a gyümölcstermesztőket. Ennek elkerülésére az kellene, hogy mihamarabb visszaálljon az ilyenkor normális, téli időjárás. Akkor, ez a mostani tavasz a télben még nem okozna olyan gondot, ami a későbbiekben mutatkozna meg.

Dr. Mártonffy Béla a szántóföldi növényekkel kapcsolatban szólt arról, egyáltalán nem mindegy, hogy hó vagy eső esik télen. Bár az ősz nagyobb esőinek köszönhetően valamennyire visszatöltődött a talaj víztartalma, de ha nem esik hó – ami a tavaszi olvadással tovább tölthetné, fenntartaná a földek készleteit – akkor rossz állapotba kerülhetnek az őszi vetések.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!