Geotermikus projekt

2022.11.26. 09:58

Újabb épületeket fűtenének a termálvízből kinyert hővel Békéscsabán

Jövőre ér véget az a geotermikus projekt, amelynek eredményeként termálvízből kinyert hővel fűthetnek több intézményt Békéscsabán. Hanó Miklós alpolgármester elmondta: mivel vannak szabad kapacitások, a már meglévő rendszert továbbfejlesztenék. A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita pedig sorolta, hogy mely épületeket lehetne még rákötni. Az ügyben nemrég tárgyalt Herczeg Tamás országgyűlési képviselő is, aki szerint európai uniós forrásokból valósulhatna meg a beruházás.

Licska Balázs, [email protected]

A hőközpontot a városi sportcsarnok melletti úgynevezett dongaépületben alakítják ki, a munkálatok a minap is zajlottak

Fotó: Für Henrik

Hanó Miklós alpolgármester elmondta, Békéscsaba előrelátó volt az energetikai fejlesztésekkel, és ennek igazán most érzékelhető a haszna, amikor jelentősen megemelkedtek az energiaárak. A beruházások egyik eleme az a geotermikus projekt, amelynek köszönhetően termálvízből kinyert hő segítségével fűthetnek több épületet is. A meglévő rendszert ugyanakkor tovább lehetne fejleszteni, mivel vannak szabad kapacitások, és a Fidesz-frakció tagjai arra kérték fel Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt, hogy egyeztessen ennek érdekében. 

A geotermikus projekt országos programmá nőheti ki magát, a békéscsabai pedig ebben minta lehet.

A városfejlesztési nonprofit kft. ügyvezetője, dr. Sódar Anita hangsúlyozta, komplex energetikai projekt megvalósítását tűzte ki célul Békéscsaba. Ennek elemei között van a geotermikus projekt mellett az a napelempark, amelyet a városi sportcsarnok mellett építettek; az, hogy a közvilágítási rendszert korszerűsítették; illetve az, hogy elektromos autóbuszokat szereznének be és számukra egy telephelyet alakítanának ki.

Elmondta: a száz százalékban hazai forrásból megvalósuló geotermikus projekt keretében létesítettek egy termelőkutat a Nádas soron, valamint két visszasajtolót a városi sportcsarnok környékén, mindegyiket nagyjából 2450 méteres talpmélységgel. Ezek képezik az alapot a rendszer működéséhez, hiszen az a lényeg, hogy ugyanabba a rétegbe sajtolhassák vissza a kitermelt termálvizet, amelyből kinyerték. Hangsúlyozta: a fúrások sikeresek voltak, 105-118 fokos víz érkezik a felszínre, és a tesztek alapján folyamatosan biztosított a tervezett másodpercenkénti 25 literes víztermelés.

A kutakat a hőközponttal – amelynek kialakítása zajlik a Gyulai úton, az úgynevezett dongaépületben –, illetve a hőközpontot a rendszerre csatlakozó épületekkel vezetékek révén kötik össze. Bár vannak bizonyos helyek, ahol most is fektetik a vezetékeket, a munka döntő részével végeztek.

 A rendszerre számos önkormányzati épületet kötnek: így a Kórház utcai Előre-székházat, a lelátót és a pályát, az atlétikai központ épületeit, a városi sportcsarnokot, a vívócsarnokot, a CsabaPark számos épületét, a gyermekétkeztetés épületeit. De kialakítottak csatlakozási pontot, csonkot a tervezett sportuszodának és multifunkcionális sportcsarnoknak is. A beruházás próbaüzeme jövő év első felében indulhat, a rendszer jövőre teljesen működhet.

Kiemelte, hogy rendkívüli adottságokkal bír a termelő kút, és a jelenlegi adatok szerint 80 fokos termálvizet kellene visszasajtolni, pedig abból is rengeteg igényt ki lehetne elégíteni, sok hőenergiát ki lehetne nyerni. Ezért gondolkodtak azon, hogy a rendszert érdemes lenne fejleszteni, továbbvinni a Gyulai úton, és rákötni a szisztémára például a Munkácsy Emlékházat, a Csabagyöngye Kulturális Központot, a Munkácsy Mihály Múzeumot, a Napsugár bábszínház leendő otthonát, azaz az Urszinyi-Beliczey-kúriát, valamint a városházát. Sőt egy további kör kialakításával akár állami intézményeket is be lehetne vonni a programba.

Ha vannak tervek, bízhatnak támogatásban

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő a városi közgyűlés nemrég tartott ülésén Paláncz György tanácsnok kérdésére elmondta: a minap tárgyalt Steiner Attila energetikáért felelős államtitkárral. Egyrészt azért, hogy a Modern Városok Program keretében megvalósuló geotermikus projektet befejezhessék, mivel plusz pénzre van szükség hozzá. Másrészt arról egyeztettek, hogy továbbvinnék a fejlesztést, a meglévő kapacitásokat kihasználva több intézményt fűtenének geotermikus energiával. Az ezzel kapcsolatos előkészítő munkát megkezdték, készülnek tervek. Ha azokat leteszik az asztalra, akkor bizakodhatnak abban, hogy kapnak támogatást a beruházás újabb ütemére, a várhatóan megnyíló európai uniós forrásokból.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!