Őszi munkák

2022.11.17. 06:30

Minden milliméter csapadék számít a Békés megyei földeken

Emberemlékezet óta nem látott aszályos időszak után jól sikerültek az őszi munkák Békésben. Augusztus közepén megérkezett a csapadék, és szeptember végéig a sokéves átlagnál jóval nagyobb mennyiségben esett. Jól néz ki a határ a vetéseket illetően, igazából csak az őszi árpa sínylődik, mert nem kapta meg időben a kellő csapadékot. A mélyszántással is haladnak a gazdák, de csökkenő tendenciát mutat azoknak a száma, akik a tavaszi növények alá ezt alkalmazzák, inkább a közép- és mélylazítást helyezik előtérbe.

Nyemcsok László

Csorváson nem helyeztek ki őszi műtrágyát a talajokba. Képünkön Tóth Pál, a Csorvási Gazdák Zrt. munkatársa.

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke a határszemlét követően elmondta, a kedvező időjárás hatására az ideális időben elvetett őszi növények  szinte kirobbantak a földből, hamar kisoroltak, és gyorsan fejlődésnek indultak. A megyében lehullott 130-220 milliméter csapadéknak köszönhetően a talaj felső rétege megfelelő nedvességtartalmú lett, így ideálissá vált a magágykészítéshez.

A mélyszántással is haladnak a gazdák, de egyre többen inkább a közép- és mélylazítást helyezik előtérbe /Fotók: Für Henrik/

Ezt követően újra csapadékmentes, és az átlagnál magasabb hőmérsékletű időjárás következett. A később vetett búzák is kikeltek, de azokon a táblákon már láthatók a csapadékhiány jelei.

– Az őszi időjárás nem csak a kultúrnövényeknek kedvezett – emelte ki Kozsuch Kornél. – A nyári csapadék elmaradása miatt a gyommagvak ősszel keltek ki, így az ebben az időszakban megszokott gyomnövényeknek a többszöröse jelent meg a földeken, szükség volt vegyszeres gyomirtásra. A hosszú, meleg ősz kedvezett a rovarkártevők szaporodásnak is. Repcében az átlagosnál több növényvédő-kezelést kellett elvégezni a rovarok ellen. Az őszi árpánál a vetések nagy részén megjelent a levéltetű, és egyes gombabetegségek ellen is kezelni kellett már a táblákat. Ezek mind pluszköltséget jelentettek a gazdák számára.

Változás az elmúlt időszakhoz képest, hogy a magas árak, és az aszály miatti bevételek elmaradása miatt sok gazdálkodó nem alkalmazott őszi alapműtrágyázást.

– Elsősorban takarékossági okokból az őszi kálium- és foszfortartalmú műtrágyát nem helyeztük ki a talajokba – hangsúlyozta Kelemen Mihály, a Csorvási Gazdák Zrt. igazgatóságának elnöke. – A szarvasmarha-telepünkön keletkezett szerves trágyát ugyanakkor kiszórtuk a területre, és a tavaszi, kétszeri nitrogénes fejtrágyázás sem maradhat majd el.

Kelemen Mihály kitért arra, az ősziek közül 900 hektáron vetettek búzát, 300 hektáron őszi árpa, 190 hektáron pedig őszi káposztarepce került a földbe. Az őszi vetésű retek helyett inkább a tavasziban gondolkodnak.

–  Eseget az eső, ami nagyon jó, hiszen minden milliméter csapadékra szükségük van a talajoknak – hangsúlyozta Kelemen Mihály. – Ennek ellenére még nagyon száraz a talaj, az elmúlt évekhez képest több száz milliméter csapadék hiányzik. Nincs víztartalékuk a növényeknek, a kelleténél jóval kisebb mélységben nedves a talaj. Bízunk abban, hogy lesz egy havas telünk, és a természet rendbe hoz mindent. Ilyenkor azt szoktam mondani, sokat alszik kint még a növény, és a jó gazda gondossága, odafigyelése sokat lendíthet azon, hogy jövőre jó termések szülessenek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!