KSH-elemzés

2022.11.14. 12:00

Átlag alattiak, de az országosnál jobban nőttek a fizetések Békésben

Az országos átlagot meghaladó mértékben, 20 százalékkal emelkedett Békés megyében a bruttó és nettó átlagkereset egy év leforgása alatt – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) az idei első félévet elemző adatsorából. A kiskereskedelmi forgalom szintén nőtt, egy helybelire csaknem 600 ezer forintnyi jutott, amely közel negyedével több, mint az előző esztendő első félévében.

Licska Balázs, [email protected]

A kiskereskedelmi forgalom emelkedett Békés megyében az első félévben az előző esztendő azonos időszakához képest /Illusztráció: Shutterstock/

Az első félévben a teljes munkaidőben alkalmazottak havi bruttó átlagkeresete 375 ezer, a nettó pedig 249 ezer forint volt Békés megyében a KSH adatai szerint. Ez az előző esztendőhöz képest az országos mértéknél is jelentősebb, 20 százalékos emelkedést jelent. Ugyanakkor meg kell jegyezni azt is, hogy a nettó átlagkereset országos átlaga 336 ezer forint volt, Békés megye pedig 249 ezer forinttal csak Szabolcs-Szatmár-Bereg megyét előzte meg. Az országos átlag feletti mutatókkal csupán Budapest és Győr-Moson-Sopron megye rendelkezett.

Mérséklődött a munkanélküliség

Békés megyében egyaránt csökkent a foglalkoztatottak és a munkanélküliek száma is: előbbi alig, 2 százalékkal, utóbbi viszont 21 százalékkal. A foglalkoztatási ráta a 71 százalékot közelítette – ez az adat lényegében nem változott egy év alatt –, ami elmarad az országos, valamint a dél-alföldi megyék átlagától is. Bár csökkent a munkanélküliségi ráta 1,3 százalékponttal 5,7 százalékra, folytatva a kedvező tendenciát, az érték így is meghaladta mind a 3,2 százalékos országos, mind a 3,6 százalékos dél-alföldi átlagot.

Többet költöttek a boltokban

A térség kiskereskedelmi üzlethálózatában az első félévben folyó áron 193,5 milliárd forint értékű forgalom realizálódott, az országos 2,7 százaléka. A forgalom volumene tavaly tavasz óta ismét folyamatosan emelkedik, a növekedés 10 százalékos volt. Egy Békés megyeire átlagosan 599 ezer forint bolti forgalom jutott, közel negyedével több, mint 2021 első félévében. A mutató értéke azonban az országos átlagtól 137 ezer, a Bács-Kiskun megyei és a Csongrád-Csanád megyei átlagtól pedig 89 és 113 ezer ezer forinttal maradt el.

Sok beruházást indítottak el

Minden negyedévben – egy kisebb év végi visszaesést leszámítva – váltakozó intenzitással élénkült Békés megye gazdasági szervezeteinek fejlesztési tevékenysége az elmúlt időszakban. Az új beruházások az első félévben 72 milliárd forintot tettek ki, amely összehasonlító áron 19 százalékkal volt több az egy esztendővel korábbinál. A teljesítményérték növekedése a főváros és a megyék rangsorában az élmezőnybe tartozott. A beruházások csaknem felét a legalább 50 embert foglalkoztató vállalkozások kezdeményezték. A források 37 százalékát a mezőgazdaságban, 23 százalékát a feldolgozóiparban, 7,3 százalékát a szállítás és raktározás területén használták fel.

Csökkent a megye lakónépessége

A statisztikákból az is kiderült, hogy Békés megyében idén év elején 322 ezren laktak, 3700-zal kevesebben, mint egy évvel korábban. A térség népessége az elmúlt tíz évben folyamatosan csökkent. Az első félévben 1219 gyermek jött világra, illetve 2914-en hunytak el. Az élveszületések száma 9, a halálozásoké pedig 8,2 százalékkal kevesebb volt, mint az előző esztendő azonos időszakában. A születések és halálozások egyenlegeként kialakult természetes fogyás 1695-tel csökkentette Békés megye lakónépességét, ez a veszteség alacsonyabb volt a 2021 első félévinél.

Élénkült a lakásépítési kedv

Az országos átlagnál jóval nagyobb mértékben élénkült a jövőbeni lakásépítési kedv Békés megyében – közölte a KSH. Az idei első félévben kiadott lakásépítési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján 150 lakást építenének, ez a szám 40 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakit. Az év ezen szakaszában utoljára 2008 első félévében volt a megyében ennél magasabb szinten az építési hajlandóság.

Egyébként az idei első félévben Békés megyében 28 lakást vettek használatba, 22-t Békéscsabán, ötöt a többi városban, egyet pedig községben. 27 lakást családi házas formában, egyet többszintes, többlakásos épületben adtak át. Az új lakások átlagos alapterülete 123 négyzetméter volt, azaz jelentősen meghaladta a 88 négyzetméteres országos átlagot, a 28-ból 19 lakás épült négy vagy annál több szobával.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!