Fórum

2022.11.29. 06:35

Dr. Nagy István Békésen: a brüsszeli szankcióknak megálljt kell parancsolni!

A jelenlegi helyzetre az egyetlen megoldás a tűzszünet és a béke – jelentette ki a békési polgármesteri hivatalban rendezett hétfő esti fórum előtt tartott sajtótájékoztatón dr. Nagy István. Az agrárminiszter Dankó Béla országgyűlési képviselő meghívására érkezett a városba, és Mondjunk nemet a szankciókra! címmel tájékoztatta az érdeklődőket a brüsszeli intézkedésekkel kapcsolatos legfontosabb kérdésekről.

Papp Gábor, [email protected]

Dr. Nagy István

Fotó: Bencsik Ádám

Azok a brüsszeli intézkedések, amelyek azért születtek, hogy lerövidítsék a háború időtartamát, a visszályára fordultak. Láthatóan nem Oroszországnak, hanem egész Európának, Magyarországnak is ártanak – fogalmazott a sajtótájékoztatón Dankó Béla. Az országgyűlési képviselő elmondta, éppen csak kikeveredtünk a koronavírus okozta sokkból, egy aszályos év és a kényszerintézkedések jöttek, amelyek megváltoztatták mindennapjainkat, óriási inflációt és áremelkedéseket generálva. Kiemelte, ezekről a kérdésekről mindenképpen tájékoztatni akarták az embereket, ezért is hívta meg Békésre dr. Nagy István agrárminisztert, hogy tartson fórumot.

Dankó Béla

Dr. Nagy István elmondta, kihívásokkal teli időszakot élünk. 

– Érzékeljük, hogy az emberekben ott van a félelem és a bizonytalanság érzése. Feszíti őket, hogy mikor lesz ennek vége, feszíti őket, hogy ha bemennek az üzletekbe miért olyan magasak az élelmiszerárak, és mindenki bosszankodik, amikor megkapja az energiacsekkeket – tette hozzá a szaktárca vezetője. Hangsúlyozta, ez a bizonytalanság arra ösztönzi őket, hogy megálljanak, mert meg kell beszélni, hogy miként jutottunk idáig, hogy mi okozta ezt, és milyen kivezető út érhető el.

– Úgy kell mindent megoldani, ahogy egy családban szokták. Leülni, nagyon őszintén beszélni egymással, és feltenni a kérdést, hogy tényleg nekünk, békében élőknek kell-e megfizetnünk a háború árát – folytatta a gondolatot. – Nem akartuk, hogy háború legyen a szomszédunkban, nem akartunk szankciókat, és mégis fizetjük az árát. 

Dr. Nagy István

Dr. Nagy István kifejtette, az elhibázott brüsszeli szankciók alapvetően forgatták fel a mindennapok biztonságát, aminek megálljt kell parancsolni. 

– Ezért a lakossághoz fordultunk, hogy megkérdezzük az embereket. Kérjük őket, hogy mondják el a véleményüket, és adjanak erőt a kormánynak küzdeni a brüsszeli bürokratákkal szemben, hogy megállítsuk ezt a folyamatot. Így közösen elmondhatjuk, hogy tűzszünetet, békét akarunk, és tárgyalásokat arról, hogy miként térhet vissza az élet a normalitásba – emelte ki. – Beszélni kell arról, hogy miként építjük újra Ukrajnát, és hogyan miként fektetünk be a szomszéd államba, hogy ott is visszatérjen az élet a normális kerékvágásba. Hiszen minden egyes élet számít. Célunk, hogy megkérdezzük az embereket, és erőt merítve a válaszukból, a lábunkat megvetve tudjunk küzdeni Brüsszellel.

Szólt arról, hogy az ellenzék támadja a konzultációt, összegyűjti az íveket, és brikettet akar készíteni azokból. 

– Hogy ha nem ér semmit, ahogy mondják, akkor miért bosszantja őket ennyire? – tette fel a kérdést. Nyomatékosította, a nemzeti konzultációknak nagyon nagy jelentősége van. 

– Emlékezzünk, amikor a kormány konzultációt hirdetett például akár a migráció, akár a genderkérdésekben, akkor mindegyiknek óriási jelentősége volt – fűzte hozzá, majd arra kért mindenkit, hogy akár papíralapon, akár online formában mondja el a véleményét.

– A magyar kormány az egyedüli Európában, amely megkérdezi a lakosságot. Nem az emberek feje felett akarunk intézkedéseket hozni – hangsúlyozta. Mint elmondta, az látják, hogy az élet minden területét befolyásolják az intézkedések.

– Szeretnénk elérni, hogy az emberek véleményére támaszkodva, az emberek oldalán szembeforduljunk az elhibázott szankciókkal, a megoldás a tűzszünet és a béke – fogalmazott.

Dankó Béla, Kálmán Tibor és Polgár Zoltán

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!