Duális képzés

2022.10.05. 10:00

A MOL épít a csabai Vásárhelyi-iskola diákjaira

A MOL is bekapcsolódik a duális képzésbe Békés megyében – adta hírül a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. A BSZC Vásárhelyi Pál technikummal kötött együttműködési megállapodással a vállalat minél hamarabb felhívná a figyelmet a MOL-csoport által végzett munkára, hogy a saját munkaerő biztosítása már a középiskolai tanulók bevonzásával megkezdődhessen.

L. B.

A fluidumkitermelő technikusok a szénhidrogénmezőkön dolgoznak, működtetik a berendezéseket

Forrás: BMH

A MOL tavaly ősszel kötött együttműködési megállapodást a Békéscsabai Szakképzési Centrum (BSZC) Vásárhelyi Pál technikumával, hogy erősítsék a stratégiai középiskolai kapcsolatokat és népszerűsítsék a fluidumkitermelő technikusképzést a duális képzés keretein belül. A partnerség következő lépése az volt, hogy a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara nyilvántartásba vette a MOL-t.  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott program célja, hogy igazodva a megváltozott szakképzési törvény előírásaihoz, hosszú távon biztosítsa a képzés fenntartását, a szakemberek képzését és így a munkaerőpiaci utánpótlást.

A MOL-csoport egy integrált, nemzetközi olaj- és gázipari vállalat, több mint 30 országban van jelen és közel 25 ezer embernek ad munkát, a budapesti központból itthon közel tízezer munkavállalót irányítva. A MOL és hazai leányvállalatai elkötelezettek a Szakképzés 4.0 stratégia mellett, és modern, gyakorlatközeli, élményalapú tanuláson keresztül a cégre jellemző munkakultúrát is megismertetnék a diákokkal. A vállalat Magyarországon üzletáganként számos telephelyen van jelen, melyek közül már több rendelkezik kamarai nyilvántartásba-vételi engedéllyel a szakképzésre vonatkozóan, például vegyésztechnikus, gépésztechnikus, villanyszerelő, hegesztő szakmákban

A fluidumkitermelő technikus, mint szakma kulcsfontosságú a vállalat és így a régió üzemanyag- és energiaellátásának tekintetében. A szakmát sikeresen elsajátítók a szénhidrogénmezőn biztonságosan működtetik a mélyfúrási, lyukbefejezési, kútjavítási és magfúrási tevékenység során használatos berendezéseket. Emellett gépeket, műszeres méréseket végeznek, felügyelik, működtetik, szükség esetén javítják és karbantartják a fluidumok – így a kőolaj vagy a földgáz – gyűjtéséhez, kezeléséhez, tárolásához és szállításához szükséges technológiai rendszereket.

A BSZC Vásárhelyi Pál technikummal kötött együttműködési megállapodással a vállalat minél hamarabb felhívná a figyelmet a MOL-csoport által végzett munkára, hogy a saját munkaerő biztosítása már az általános iskolai pályaorientációt követően a középiskolai tanulók bevonzásával megkezdődhessen. A duális képzés során olyan gyakorlatias tudásanyagot adnak át, amellyel a MOL-csoportnál tanulók minél hamarabb, magabiztosan, megfelelő tudással legyenek képesek a bizonyítvány megszerzését követően munkába állni, elsősorban a MOL-csoport telephelyein.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!