Gazdaságos megoldások

2022.09.16. 18:00

Összeköltözéssel próbálnak spórolni Pusztaföldváron

Minden önkormányzat oszt, szoroz, számításokat végez, hogy az előttük álló őszi, téli hónapokban miként oldják meg a legkisebb érdeksérelem és veszteség nélkül intézményeikben a fűtést, miként gazdálkodjanak a jó gazda gondosságával. Pusztaföldváron úgy vélik, az összeköltözés járható út.

Cs. I.

Sonkolyos Szabolcs

Fotó: Csete Ilona

Sonkolyos Szabolcs polgármester elmondta, a közvilágítás úgy marad, ahogy azt az emberek megszokták. A közbiztonsági eredmények fenntartása a cél, az pedig elképzelhetetlen lenne korrekt közvilágítás nélkül. Ám vannak olyan területek, ahol megtakarítás érhető el. A hogyanra sorolta a példákat.

– Vannak ellátási területek, ahol az eddig megszokott minőségen semmilyen csorba nem eshet: mi finanszírozzuk az egészségügyi központ fűtését, világítását, ott se változhat semmi. A napközis konyhán se szeretnénk, ha elszabadulnának az árak. Elgondolásunk szerint a művelődési házunk időszakos bezárása megtakarítást eredményezhet, az ott dolgozókkal, civil közösségekkel, családsegítőkkel, falugazdásszal, ügysegéddel októbertől összeköltöznénk. A polgármesteri hivatal van olyan tágas, hogy elférjünk. Ha kell, időszakosan, nagy rendezvényekre kinyitjuk a házat, a könyvtár pedig, ahogy a pandémia idején, online megrendeléseket fogad, amit a könyvtáros házhoz visz.

A hivatal fűtése fatüzeléssel megoldható, átállnak a gázról. Van napelem is az épületen.

– Erről az elgondolásról már a nyáron beszéltünk a képviselő-testület tagjaival és ennek az átgondolását javasoltuk. A községháza fűtéséhez az alapanyag is előteremthető – vélte Sonkolyos Szabolcs. A dűlők, a kiserdő kitakarítása során begyűjtött zúzalékkal megoldanák a téli hónapokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!