Békés megye

2022.08.12. 06:35

Megégette a tűző nap a paradicsomot

Bíró András békési olvasónk küldött be fotókat kiskerti paradicsomairól, melyek a hőség, az UV-sugárzás hatására megégtek. Emiatt ezeket a komposztálóba rakta, a termés egészséges darabjait pedig a pincébe. Lehoczkiné Megyik Erika csabai, kiskerti termesztő elmondta, napjainkban a nap nem melegít, hanem éget, ezért megjelent a növénytermesztésben a napégés okozta termésveszteség fogalma is.

Nyemcsok László

Fotó: Für Henrik

Bíró András kiemelte, azokon az oldalukon „sültek meg” a paradicsomok és mentek lényegében tönkre, ahol az égető nap legjobban érte a növényt. 

– Hiába öntöztem, használtam csöpögtetőrendszert, a gyökérzet kapta a vizet, maga a termés a nappal nem bírt – hangsúlyozta. – Sűrű szövésű árnyékolóhálót is kifeszítettem a növényeknél, de ez sem segített, a nagyobb szél pedig mindig elvitte. Nagyon komoly kerítést nem akartam a kis ültetvényem köré építeni magas költségen. 

És hogy a kertjét művelő olvasónk az egészséges darabok jó részét miért vitte a pincébe? Elmondta, azért, hogy összevárja a termést, mert így tud majd teli üstben paradicsomot főzni. 

Forrás: Bíró András

Lehoczkiné Megyik Erika, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör tagja – aki a paradicsom szerelmese, és többfélét termeszt többféle módon – kiemelte, ennek a növénynek a kiskerti előállítása a klímaváltozás okozta drasztikus éghajlati változások miatt már nem lehetséges úgy, mint 30-40 éve, amikor nem volt vagy nem ekkora káros UV-sugárzás. 

– Megdőlni látszik egy olyan kifejezés, mint a nap éltető sugarai – ecsetelte Erika. 

– Sajnos, napjainkban a nap nem melegít, hanem éget. Szerencsére a tudomány már erre is talált többféle megoldást és technológiát. Az egyik ilyen anyag az UV-álló polikarbonát -lemez, ez nem engedi át a káros UV-sugarakat. Használják az űrkutatásban, valamint a csernobili atomerőmű új védőkupolája is ebből az anyagból készült, erre jött a beton szarkofág, mely állítólag 200 évig véd, nem engedi át a radioaktív sugárzást a légkörbe. Ebből az anyagból lehet hobbi jelleggel kisebb méretű üvegházat építeni, ami ellát egy családot egész évben friss paradicsommal, zöldséggel. A másik ilyen a raschel háló duplán alkalmazva, a növények fölé kifeszítve. Még jobb növényfuttató hálón termesztett lugasparadicsom-sorokra sátorszerűen kifeszíteni. 

A lugasparadicsom állványzaton termesztése dupla raschel hálós árnyékolással lehetséges
Forrás: Für Henrik

A kertbarát projektjében tíz vödör lugasparadicsom állványzaton termesztése csak dupla raschel hálós árnyékolással lehetséges, ami feltekerhető, ha már nincs hőhullám és UV-sugárzás. A vödrök szintén árnyékoltak. A kiskerti termesztés során régen szokás volt a levelek eltávolítása a paradicsomok körül, ez a mostani és a leendő időjárási viszonyok között rendkívül káros. 

– Felejtsük el, nem szabad a levélzetet eltávolítani, a növény tudja, mikor kell, hogy megsárguljon a levele, és leessen magától a szárról – magyarázta Erika. – A másik megváltozott termesztési eljárás, hogy a növényeket közel ültessük egymáshoz. Mégpedig úgy, hogy a kifejlett lombozatuknak a szélső egyharmada közös területet foglaljon el, így árnyékolják egymást, csökken a napégett termések száma, a párologtatás, tovább megmarad a talajban a nedvesség is. A talajtakarás mulcs helyett szamócapalánták ültetésével sokkal hasznosabb, mire a gyümölcs leérik, a májusban kiültetett paradicsompalánták földjét a leveleivel árnyékolja. 

Forrás: Bíró András

Nagyon fontos a megfelelő fajta kiválasztása. Kísérletezni kell, kipróbálni új fajtákat, megfigyelni, hogy az adott kert mikroklímájában melyik érzi magát legjobban és terem biztonságosan. Lehet válogatni, ugyanis a világon jelenleg 7500 paradicsomfajta létezik, a Jeruzsálemi Héber Egyetem pedig 12 500 fajta magját őrzi. 

A kórokozó nagy területen pusztít

Roszik Attila, a szarvasi Moroko-Farm Kft. ügyvezetője elmondta, mintegy 200 hektáron termesztenek paradicsomot, a terület több mint felét integrációban. 

– Főként a késői érésű fajtákban pusztít a kabóca rovar által terjesztett mikoplazma kórokozó – emelte ki az ügyvezető. – A jelenleg engedélyezett hatású vegyszerekkel lényegében nem lehet ellene védekezni. Sok helyen a termés 70, máshol a 30 százalékát tönkreteszi. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!