Galériával

2022.08.06. 19:58

A kőműves szakma mestereit képzik Békéscsabán

Hetek óta elmélettel és gyakorlattal ismerkednek, majd novemberben vizsgáznak azok a kőműves szakemberek, akik több év kihagyás után újra iskolapadba ültek, hogy mesterré válhassanak. Ehhez a vizsgákat a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szervezi, és mint a leendő mesteremberek elárulták, mindenki másért vágott bele a továbbképzésbe.

Busi Ottó

Forrás: BMKIK

Kertész Tibor például a gyermeke miatt, ugyanis szeretett volna hivatalosan is foglalkozni a kőművesnek tanuló fiával. Nem zárkózik el attól sem, hogy hosszú távon más fiatalokat is gyakorlatra oktasson. A későbbiekben pedig saját vállalkozást szeretne.

Mochnács Zoltán az édesapja nyomdokaiba lépett, amikor 2004-ben kőművesként végzett, és szintén saját cégről álmodozik. Elmondása szerint bár a tananyag nem jelent problémát, a hétvégi és az esti oktatás kompromisszumokkal jár: 

Reggel hétkor kezdődik a munkaidő és ilyenkor, amikor tanulunk is, sokáig tart a nap. De valamit valamiért, örülök, hogy belevágtam – mondta a szakember.

Rajki János párhuzamosan tanul kőműves-, és burkoló mesternek a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál. Mint mondta, nem egyszerű mindkét tananyagot megtanulni és a gyakorlatot egyszerre teljesíteni, de egy pillanatig sem bánta meg a döntését. Ő is szeretne saját céget, saját nevelésű tanulókat, miközben első kézből értesülne a legújabb technikákról és alapanyagokról. Ezek ugyanis szavai szerint napról napra változnak és az az igazi szakember követi a trendeket. – A megrendelők is egyre tudatosabbak. Néha olyat kérnek, ami szakmailag nem állja meg a helyét, de szerencsére a legtöbbször hallgatnak rám – emelte ki a kőműves, burkoló.

Ifjabb Komróczki László, fiatal kora ellenére igen ambiciózus, tudja, mit szeretne a jövőben. Ő úgy fogalmazott, hogy a legtöbbet akarja kihozni a szakmából, és nemcsak dolgozni, hanem tanítani is szeretne. Az újabb generációra pedig nem versenytársként, hanem partnerként tekint.

– Nem konkurenciáról van szó, hanem arról, hogy az ember kivel szeretne hosszú távon együtt dolgozni. Ha egy pályakezdő a mi munkatempónkat szokja meg, és azokkal az elvárásokkal találkozik, ami a legkiválóbb munkavégzéshez kell, akkor később ő is azt követi – emelte ki a szakember, akivel mellette álló édesapja, idősebb Komróczki László is egyetértett.

Faragó János huszonöt éve dolgozik kőművesként, öt éve pedig egyéni vállalkozóként vállal munkát. Először rádióhirdetésben hallott a mesterképzésről, aztán a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál személyesen érdeklődött, majd jelentkezett a képzésre.

– Új anyagok, technikák és szakkifejezések jelentek meg azóta, hogy végeztünk az iskolában. Jó ezekkel lépést tartani – hangsúlyozta Jónás Sándor. 

– A mesterképzés erre remek alkalom, mert sok mindent ellesünk egymástól munka közben. Nagy a szakemberhiány is, kevés a tanuló, mert a fiatalok nagy része celeb, informatikus vagy éppen rendőr szeretne lenni és nem kőműves. Ha tanulót fogadhatunk, akkor kiválaszthatjuk a leendő kollégákat a vállalkozásunkba, és ez már fél siker – emelte ki a szakember.

Presztízst ad a mesterképzés

A mesteri cím megszerzése nem csak presztízstöbbletet jelent, de egyes szakmáknál a tevékenység önálló gyakorlásának (vállalkozóként történő végzésének), illetve adott munkahelyeken a szakmai tevékenység irányításának feltétele is. A mesteri cím a szakma magas szintű gyakorlati művelésének hivatalos elismerése. A Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamaránál a mesterképzéssel kapcsolatos kérdésekben a 66/324-976 és a 30/590-0088-as telefonszámon lehet érdeklődni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!