Fémipar

2022.07.25. 14:56

Másfél milliárdból fejlesztett a Csaba Metál és másik két cég

Másfél milliárd forintos fémipari beruházást hajtott végre a Csaba Metál Zrt., a Csaba Tool Kft. és a Droidx Kft. konzorciuma – tájékoztatta hétfőn az MTI-t a pályázatíró Prospera Pályázati Tanácsadó Kft.

Beol.hu

Shutterstock illusztráció

A projekt keretében Magyarország egyik vezető alumínium-nyomásos öntödéje, a Csaba Metál Zrt. komplex fejlesztést hajtott végre a két kft. bevonásával. A fejlesztés az uniós Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretéből 771,76 millió forint támogatást kapott, amely a beruházások felét fedezte.

A konzorciumvezető Csaba Metál Zrt. az Ipar 4.0 elvárásainak megfelelő vállalatirányítási rendszert vezetett be, és tanácsadással segítette a résztvevő két kis- és középvállalkozást.

A Csaba Tool Kft. 471,3 millió forintból beszerzett egy 10 tonnás, 18 méteres híddarut és két megmunkáló központot, amellyel akár 10-12 tonnás szerszámokat is tudnak készíteni. Emellett egy a szerszámtervezést segítő szoftvercsomagot is vásároltak, és bővítették az informatikai hálózatot. A fejlesztés részeként egy csaknem 500 négyzetméteres résszel bővítették meglévő csarnokukat.

Two,Worker,In,Factory,On,The,Machine
Shutterstock illusztráció

A Droidx Kft. ugyancsak bővítette üzemcsarnokát 840 négyzetméterrel, és vásároltak egy nagyméretű, akár xxl-es alkatrészek, szerszámok megmunkálását lehetővé tevő központot. Ilyennel korábban a cég nem rendelkezett. A fejlesztést – 50 százalékos támogatási intenzitás mellett – 867 millió forintból hajtották végre.

A több mint ezer embert foglakoztató Csaba Metál Zrt. békéscsabai üzeme egy nyomásos öntöde, ahol döntően a járműipar számára készülnek alumínium alkatrészek. A szeghalmi gyáregység többek között busz alvázakat, felépítményeket, lég- és üzemanyag tartályokat, haszongépjármű alvázakat, komplett trailereket és egyéb alkatrészeket gyárt.

Az ajkai Csaba Tool Szerszámkészítő Kft. műanyag fröccsöntő és alumínium nyomásos öntőszerszámok készítésével, a szintén ajkai Droidx Kft. gépalkatrészek, szerszámok, fém alapanyagú készülékek előállításával foglalkozik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!