Kiskerti teendők

2022.07.14. 06:43

Csak öntözéssel tudjuk megmenteni növényeinket

Nagy az aszály, kertjeinket jórészt elkerülte az eső, egy-két milliméter pedig a rekkenő hőségben szinte semmit nem jelentett. Így a legfontosabb teendőink egyike az utóbb időszakban, és ezután is az öntözés – hangsúlyozta Hankó János. A békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke az egyéb, aktuális kiskerti feladatokról is beszélt hírportálunknak.

Ny. L.

Hankó János is szedi már a kajszibarackot

Fotó: Bencsik Ádám

– Muszáj locsolni a növényeket, hiszen a víz hiánya nem csupán a termés mennyiségét és a minőségét befolyásolja, de a növények pusztulásához is vezethet –  mondta Hankó János.

Az elnök kitért arra, leérett a meggy és a cseresznye, most pedig szedik a kajszit, és következik az őszibarack.

– Szedéskor ügyeljünk arra, hogy ne törjük a gyümölcsöt – hívta fel a figyelmet Hankó János. – A termés ritkítását is elvégezhetjük azoknál a fajtáknál, melyeknél ez szükséges, és a zöldmetszésről se feledkezzünk meg a gyümölcsnél és a szőlőnél. Amennyiben pálinkát is szeretnénk főzni, akkor törekedjünk arra, hogy a cefre megfelelő minőségű legyen. Földes, rothadt gyümölcsöt ne tegyünk a cefrébe. A zöldséges kertben is figyeljünk a megfelelő vízmennyiségre, igaz ez díszkertjeinkre is. A gyepet ne vágjuk alacsonyra, 3-4 centinél ne legyen kisebb!

A szakember szólt arról, amennyiben szükséges a vegyszeres védekezés, csak akkor permetezzünk, ha a hőmérséklet nem emelkedett 25 fok fölé. A virágkertekben a régóta egy helyen lévő hagymás növények hagymáit szedjük fel, szikkasszuk meg, tartsuk őszig szellős, száraz helyen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!