Kipusztulásközelben

2022.06.28. 13:34

Szenved a szárazságtól a békéscsabai határ

Szárazságtól szenved a határ, az árpa- és búzahozamok gyengék, a kukorica és a napraforgó nagyon gyengén fejlődött a csapadékhiány miatt. Feleakkorák a növények, mint ilyenkor általában, és már nemcsak a leveleik, hanem a gyökereik is száradnak, ami sok helyen egyenlő a kipusztulással. A legrosszabb pedig az, hogy a következő napokban is folytatódik a hőség, eső nem várható. Minderről szó esett a megyei aratási koordinációs bizottság első betakarítási értekezletén.

Nyemcsok László, [email protected]

Archív fotó: Für Henrik

Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke Békéscsabán, a kamara megyei igazgatóságán hétfőn délután elmondta, a testület célja, hogy biztosítsa az információk gyors áramlását, valamint az aratáskor esetlegesen felmerülő problémákkal kapcsolatos intézkedések megtételét. Minden hétfőn összeülnek, az aratás befejezéséig.

Az első tanácskozáson részt vettek a Békés Megyei Kormányhivatal képviseletében delegált munkatársak, az agrár-érdekképviseleti szervezetek vezetői, továbbá a rendőrség, valamint a katasztrófavédelem képviselői. Az idei évtől Bozó József általános agrárgazdasági ügyekért felelős alelnök vezeti a bizottsági üléseket.

– A búzánál a megyében jelentősen eltérnek az adatok a betakarításnál, Orosháza környékén 60, a megye többi részén 10-15 százaléknál tartanak, a megyei átlag 25 százalék körül alakul. A termésátlag 3 tonna/hektár – ecsetelte Kozsuch Kornél. 

Forrás: Für Henrik

– Az őszi árpát a területek túlnyomó részén már learatták. A mezőhegyesi körzetből 100, míg a szeghalmiból 80 százalékot jelentettek. A megyei átlag 90 körül van. A termésátlagok 2,5-4 tonna/hektár között mozognak, a legalacsonyabb Szarvas környékén (2,5 t/ha), a legmagasabb Orosháza térségében (4 t/ha). A megyei átlag 3,2 t/ha. A hektolitersúly, sajnos, gyenge. A tritikálét a mezőhegyesi körzetben száz százalékosan betakarították, a megyei átlag 20 százalékon áll. A termésátlag 3 t/ha. Az őszi káposztarepcénél térségtől függően a területek 20-90-án arattak, a megyei átlag 50 százalék körüli, az átlaghozam 1,4-2 t/ha. A magborsó betakarítása a végéhez közelít 1,2-2 t/ha termésátlaggal. A szalmabetakarítás 20 százaléknál tart, nagy a kereslet 20 ezer Ft/ha körüli áron. A tarlóhántás 15 százalék körüli.

Kozsuch Kornél kigyűjtötte az utóbbi évek megyei csapadékadatait. Összességében elmondható, hogy az őszi vetésű növények tenyészidőszakában a sokéves átlaghoz képest 160 mm-el kevesebb csapadék esett az idei évben. Adamcsik László, a Csabai Raktárszövetkezet elnöke is alátámasztotta mindezt, és hozzátette, hogy a „böjti szelek” megszűntek, a szél egyfolytában fúj, mely tovább szárítja az amúgy is száraz talajt.

Barabás Béla, a Békés Megyei Mezőgazdasági Szövetség titkára elmondta, tagjaik adatai alapján a búzaaratás 25-30 százaléknál tart, az átlaghozam 3,2 t/ha. A minőség vegyes képet mutat. Adamcsik László az őszi búzával kapcsolatban még hangsúlyozta, tapasztalataik alapján sok az apró szem, és ez jelentősen kihat majd a vetőmag-ellátottságra.

Jelentősen nőtt a kárbejelentések száma

Tóth János, a megyei kormányhivatal agrárügyi főosztályvezetője kiemelte, a kárenyhítési kérelmek kezelése adja számukra a legtöbb munkát. A bejelentések rekordokat döntenek, mind mennyiségben, mind területben már most megközelítik a tavalyelőtti kérelmek 90 százalékát. Jelenleg 1100-nál tartanak, ezek 95 százaléka aszálykár. Az ellenőrzéseket folyamatosan végzik. A tavalyi évhez hasonlóan idén is felhívják a figyelmet a 15 napos tartási kötelezettségre. A jogszabályi előírás alapján a kárbejelentéssel érintett kultúrát a bejelentéstől számított 15 napig lábon kell tartani, mivel csak ilyen növényt lehet szemlézni.

Tóth János kitért arra, a kapásoknál – kukorica, napraforgó – is mutatkoznak már a károsodás jelei. Felhívta a figyelmet ugyanakkor arra, hogy a hozamcsökkenést szeptember végéig lehet benyújtani. Várjanak még a gazdák a kérelemmel, hogy a lehető legpontosabban felmérhessék, mekkora lehet a kiesés. A kapás növényeknél nem a gyors kérelembeadás a lényeg, inkább az, hogy minél pontosabban meghatározzák a terméskiesés mértékét. 

Kapcsolódó cikkünk:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!