NAK

2022.05.17. 20:21

Találkozóra hívták a gazdákat Gyomaendrődön

Gazdatalálkozót tartott kedden a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés Megyei Igazgatósága Gyomaendrődön, a járási hivatalban.

V. E.

Fotók: Imre György

Az eseményen elsőként Kozsuch Kornél, NAK megyei elnök-jelölt és megyei általános alelnök köszöntötte a jelenlévőket. Elmondta, a találkozót azért hívták életre, hogy a koronavírus járvány miatti hosszú kihagyás után ellássák információkkal a gyomaendrődi gazdákat is, illetve meghallgassák kérdéseiket, felvetéseiket, véleményüket. Hozzátette, fontos témája még a rendezvénynek a pénteki elnökválasztás is, aminek részleteiről beszámolt az érdeklődőknek. Kiemelte, a választásokon Gyomaendrőd – itt szavaznak majd a hunyai és csárdaszállási kamarai tagok – is választóhely lesz, és vele együtt még 30 helyszínen lehet majd leadni a voksokat. Végül hangsúlyozta, az idei választáson rendkívül fontos a magas részvétel a jövőbeni érdekképviselet és gazdaképviselet támogatása miatt.

Kozsuch Kornél

Az elnökjelölt után dr. Kulcsár László megyei elnök köszöntötte a jelenlévőket, aki visszaemlékezett két eltelt elnöki ciklusára, majd szintén szavazásra biztatta a kamarai tagokat, ám ezúttal már Kozsuch Kornélra.

Győrffy Balázs, a NAK elnöke elmondta, 2013-tól számolják a kamara létrejöttét, tehát közel tíz éve végzik már ebben a formában munkájukat. Ezen idő alatt lényegében megkerülhetetlen szereplővé váltak, és az agrárium szinte minden szegmensében az erdészettől és méhészettől kezdve a gabonatermelőkön át az állattenyésztőkig és szövetkezetekig képviselik immár az érdekeket. Hozzátette, az előző választásoktól, 2018-tól is igen sikeresen tudtak együttműködni a felsorolt területekkel, és ezt a közös munkát szeretnék a jövőben is folytatni.

Győrffy Balázs

A kamara elnöke kifejtette, az elmúlt időszakban olyan komoly eredményeket értek el, mint a közös agrárpolitika alakításában Európai Uniós szinten is történő szerepvállalás, és ezzel együtt a magyar érdekek komolyabb képviselete például a költségvetést illetően. Ennek érdekében az országban két hónap alatt 200 ezer aláírást gyűjtöttek össze a gazdálkodóktól, aminek már volt visszhangja az unióban is. Győrffy Balázs után végül Sztahura Erzsébet, NAK vezető mezőgazdasági szakértő tartott előadást az AKG és ÖKO támogatások aktualitásairól.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!