Mezőgazdaság

2022.05.02. 17:21

Az ötödik szezonját kezdte meg a Jéger Kondoroson

Kocsis Áron üzemeltetési vezető és Kozsuch Kornél, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Békés megyei alelnöke mutatta be tegnap az ötödik szezonját megkezdő jégkármérséklő-, Jéger-rendszer működését. Április 15-étől ebben az évben is 17 automata és 46 manuális berendezést léptettek életbe. Az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzései alapján működnek a berendezések.

Nyemcsok László

Kocsis Áron /Fotók: Imre György/

Kozsuch Kornél kiemelte, az időjárás nagyban befolyásolja a növények fejlődését, érését, és például egy jégkár nagy csapással járhat. A Jéger-rendszer nem azt jelenti, hogy nem lesz jégeső, viszont dióról- és cseresznyéről meggymag -és borsószemnyire csökkenhet a jégdarabok nagysága. Kozsuch Kornél kiemelte, folyamatosan tartják a kapcsolatot a kezelőkkel, miként természetesen a gazdákkal is, a Jéger-projekt a megye teljes területét lefedi.

Kocsis Áron elmondta, az automata és a manuális berendezések működtetése egyaránt folyamatos figyelmet igényel. Az ország 986 pontjáról ezüst-jodidot a felhőkbe juttató rendszer minden évben több milliárd forint kárt előz meg a mezőgazdaságban. Emellett lakossági, ipari, állami létesítményeket, ingatlanokat és ingóságokat is véd.

Kocsis Áron és Kozsuch Kornél

A NAK által kiépített rendszer működtetéséhez az Agrárminisztérium a Kárenyhítési Alapból évi legfeljebb 1,5 milliárd forintot biztosít. A rendszer a kármegelőzés mellett adatszolgáltatással támogatja az agrárkár-enyhítési rendszer fejlesztéséhez szükséges elemzéseket, valamint koordinálja az együttműködést a Jéger működtetésében résztvevő társszervezetekkel. Az előzetes számítások szerint a rendszerre fordított 1 forint mintegy 33 forint éves termelési értéket óv meg, éves szinten ez 50 milliárd forint megmentett termelési értéket jelent.

A jégkármérséklő rendszer 2022. április 15-én megkezdett riasztási időszaka 2022. szeptember 30-ig tart. A rendszer talajgenerátorai ezüst-jodid tartalmú hatóanyagot égetnek el, ami feláramlással a felhőkbe jut, ott csökkentve a kialakuló jégszemcsék méretét. A jégesők előfordulásának valószínűsége nem zárható ki teljesen, azt viszont garantálni lehet, hogy a lehulló jégszemcsék mérete kisebb lesz annál, mint amelyek a rendszer használata nélkül hullanának le.

Amint az a kondorosi tájékoztatón elhangzott, tavaly a gazdálkodók 39 ezer hektárra jelentettek be jégkárt, ennek jelentős hányada három extrém időjárású napon keletkezett. Összehasonlításképpen: 2017-ben, az utolsó évben, amikor még nem működött az országos lefedettségű jégkármérséklő rendszer, közel kétszer ekkora, összesen 72 ezer hektárnyi mezőgazdasági jégkárt jelentettek be a gazdálkodók. A 2021-es szezonban a 169 védekezési napból országosan 92 napon kellett bekapcsolni a generátorokat.

A jégkármérséklő-rendszer működését a korábbi gyakorlatnak megfelelően szakmailag az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) támogatja. Az OMSZ alapadatokat és jelentéseket is biztosít a NAK számára. Tavaly Békés megyét érintően két kritikus, komoly jégeső kísérte zivataros nap volt, mégpedig június 16-a és június 27-e. Az utóbbi napon egy óra alatt 11 ezer 600 villámot mértek be csak a gyulai járásban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!