Békés megye

2022.03.24. 05:33

Hétezer-hatszáz milliárd forint áll a magyar gazdák rendelkezésére

A következő hét év alatt 7600 milliárd forint áll a magyar gazdák rendelkezésére – jelezte Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke, aki az európai uniós Közös Agrárpolitika újdonságairól beszélt szerdán Vésztőn, a művelődési központban tartott fórumon.

L. B.

Fotók: Lehoczky Péter

Győrffy Balázs elmondta, hogy az úgynevezett egyes pillérben vannak a közvetlen, területalapú kifizetések, ebben a részben 3300 milliárd forint található, ez tisztán európai uniós pénz. A kettes pillérben pedig 4300 milliárd forinthoz juthatnak a jövőben a magyar gazdák, ennek komoly része hazai forrás.

Hangsúlyozta: fontos változás, hogy amíg korábban egy-egy beruházásra elnyert 100 forintból 17,5 forint volt nemzeti pénz, addig a jövőben ez 80 forintra nő. Vagyis a kettes pillérben négyszer annyi forrást biztosít az állam a magyar gazdák számára, mint amennyi jön az Európai Uniótól.

– Ez óriási arány, és ez az adható maximum is. Ebben a vállalásban tetten érhető az a politikai testtartás, amivel a kormány a vidék felé fordul, hogy tervei vannak a vidékkel – emelte ki Győrffy Balázs.

Beszélt arról, hogy a földtörvény révén sikerült megvédeni, magyar kézben tartani a termőföldet. A jövőről szólva ismertette: szeretnék, ha az alapanyagok helyett a feldolgozott termékek értékesítésére törekedne a magyar agrárium, és szólt arról is, hogy a csapadékhiányos időszakok miatt minél hamarabb meg kell oldani az öntözés kérdését.

A fórumon köszöntőt mondott Karakas Anikó polgármester, aki emlékeztetett egy cikkre, amelyben azt írták: Magyarország akár 20 millió ember élelmezéséről is képes lenne gondoskodni. Húzóágazat a mezőgazdaság, és most, az orosz-ukrán háború miatt különösen fontos a magyar gazdák helytállása.

– Az agrárium meghatározó a választókerület életében – tette hozzá dr. Kovács József országgyűlési képviselő. A kamara megyei elnöke, dr. Kulcsár László pedig arról beszélt, hogy a kormány intézkedései segítik a gazdákat, és hogy a fiatalok körében népszerűsíteni kell az ágazatot.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!