Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

2022.03.11. 19:58

Fórumot tartottak az eleki gazdáknak

Szakmai fórumot tartott a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az uniós Közös Agrárpolitika (KAP) reformjának aktualitásai kapcsán péntek délután az eleki művelődési házban. A helyi gazdáknak szóló rendezvényen szó esett többek között a pandémia és az orosz–ukrán háború agrárhatásairól, valamint a Közös Agrárpolitika előnyeiről.

Vágvölgyi Nóra

Fórián Zoltán a pandémia és az ukrajnai háború agrárhatásait elemezte /Fotók: Imre György/

Fotó: Imre Gyorgy

A program résztvevőit dr. Kulcsár László, a NAK Békés megyei elnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) alelnöke köszöntötte. Őt követte dr. Kovács József országgyűlési képviselő, aki kiemelte, ezek a fórumok kiváló lehetőséget nyújtanak arra, hogy a szakemberek praktikus tanácsokkal lássák el a helyi gazdákat. Többek között arról, hogy miként tudnak boldogulni a jelenlegi gazdasági helyzetben, valamint milyen pályázatok segíthetik őket a fejlődésben. 

Szelezsán György, Elek polgármestere elárulta, a településen a fóliaházas zöldségtermesztés és a gabonatermesztés a jellemző, a fő munkáltatók pedig a mezőgazdasági vállalkozók, akik iparűzési adójuk révén nagyban hozzájárulnak a város fejlődéséhez. 

– Éppen ezért elsődleges célunk, hogy lehetőség szerint az általuk előállított jó minőségű alapanyagok kerüljenek a boltok polcaira – fejtette ki a városvezető. 

Papp Gergely, a NAK szakmai főigazgató-helyettese a KAP reformjának aktualitásait ismertette. Fórián Zoltán, az Erste Agrár Kompetencia Központ vezető agrárszakértője a pandémia és az orosz–ukrán háború agrárhatásairól szólt. 

– Hullámzás mindig lesz, de az árak várhatóan magasak maradnak. Az életképességi tényezők: a beruházási képesség, a hatékonyság, az innovációs készség és az együttműködések színvonala kell hogy legyenek – hangsúlyozta.

A fórumon elhangzott, az elsődleges cél, hogy jó minőségű alapanyagok kerüljenek a boltokba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!