Képviselő-testületi ülés

2022.02.24. 16:44

Tizenkétmilliárd forintos Gyula idei költségvetése

Elfogadta a gyulai önkormányzat idei költségvetését csütörtöki ülésén a helyi képviselő-testület. Dr. Görgényi Ernő polgármester elmondta, egy, a szerdai állás szerint fenntartható büdzsét állítottak össze, a csütörtök reggeli háborús események azonban sok mindent bizonytalanná tesznek. – Reméljük, a Jóisten megvéd minket attól, hogy háborús cselekmények terjedjenek ki Magyarországra, a kormány mindent megtesz ennek érdekében – fogalmazott.

P. G.

Dr. Csige Gábor jegyző /Fotó: Imre György/

A gazdasági következmények alól azonban félő, hogy nem fogunk mentesülni. Jelenleg nehezen megjósolható, hogy milyen pénzügyi hatásai lesznek a történéseknek. A kormány rezsicsökkentési politikája a lakosságot megvédi a gázáremeléstől, azonban a gazdasági szereplőket nem tudja megóvni. Tekintettel arra, hogy minden termék előállításához energia kell, az energiaszükségletet pedig Magyarországon és Európában is nagymértékben földgázból állítják elő, várhatóan áremelkedések lehetnek, tovább pöröghet az infláció. A gazdasági fejleményekre pedig előreláthatólag reagálni kell majd a költségvetés módosításával.

– A szerdáig érvényes tudásunk szerint olyan költségvetési tervezet sikerült megalkotni, amely megfelel a stabil gazdálkodás követelményeinek. Nincs működési hiány, a kiadási és a bevételi főösszeg egyaránt 12 milliárd 118 millió forint – hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. A polgármester kifejtette, az önkormányzati intézmények és a polgármesteri hivatal engedélyezett létszáma 239 munkavállaló, a közfoglalkoztatottak létszámi előirányzata hetven.

Dr. Csige Gábor jegyző elmondta, a költségvetés 51,4 százalékát tudják felhalmozási, felújítási kiadásokra fordítani. A szakember elmondta, az általános elvárás az, hogy 25-30 százalékot tudjanak a forrásokból fejlesztésekre biztosítani. Az idei magas arány a tavaly elnyert, de még meg nem valósított pályázatoknak és egyedi támogatásnak köszönhető. Hozzátette, a bevételi oldalon mindig az óvatosságra törekednek, a pandémia időszaka ezt pedig még inkább megerősítette. Iparűzési adóból 900 millió forint bevételt terveznek, ami körülbelül 90 millió forinttal több a tavalyi számoknál. Idegenforgalmi adóból 118 millió forintot terveznek. A kiadási oldallal kapcsolatban kiemelte, minden intézményükkel és cégükkel sikerült megállapodásra jutni, aminek eredménye, hogy a működéshez szükséges valamennyi fedezetet biztosítják, ahogy a 2021 december 31-i munkavállalói létszám megtartását is garantálják. A költségvetésben elkezdik visszaépíteni azokat az önként vállalt feladatokkal járó kiadásokat, amelyeket a pandémia elapasztott. Emellett 64 millió forintra emelték a szociális támogatási keretet. A költségvetésben 684 millió forint tartalékot állítottak be, amiből 569 millió forint fejlesztési céltartalék, 110-120 millió forint pedig általános tartalék.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!