galériával

2021.11.16. 19:55

Felvonultatták Orosháza ízeit, helyi büszkeségeit

Megkóstolhatták a helyi termelők által készített és termelt finomságokat azok, akik kedden este az Ízes Orosháza, Orosháza ízei címmel hirdetett szakmai fórum kedvéért a Petőfi Művelődési Központba látogattak. Az Orosháza és Körzete Gazdakör nem titkolt szándéka volt, hogy népszerűsítse, megismertesse a helyi értéktár kincseit is.

Csete Ilona

20211116 Orosháza Ízes Orosháza szakmai rendezvény fotó Bencsik Ádám Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik_Adam

– Sokszínű és sokoldalú ez a város. Ezt szeretnénk bemutatni a mai szakmai nappal és kiállítással – fogalmazta meg szándékát a gazdakörnek köszöntőjében az elnök, Brlázs Róbert, miközben azokra a helyi termékekre (tészták, zöldségfélék, gyümölcsök, pékáru, chili, méz) mutatott, amiket készítőik felvonultattak.

– Azt üzenjük, minél rövidebb az élelmiszerlánc, annál biztosabb a termelőtől a vásárlóig eljutó portéka minősége. Minden termék mögött tudás van, ami vagy apáról fiúra öröklődött, vagy újdonságként veti meg a lábát városunkban. Fontos, hogy a termelő és a fogyasztó tudjon a másikról, így válhat egyre több emberből tudatos vásárló – tette hozzá az elnök, majd felkérte V. Németh Zsoltot, a kiemelkedő nemzeti értékek felügyeletéért felelős miniszteri biztost, hogy adjon tájékoztatást a hungarikumokról, a nemzeti értékek szerepéről.

A házigazda Brlázs Róbert (jobbra) vezette körbe az előadókat, V. Németh Zsoltot (középen), Zalai Mihályt (balra) a kistermelők standjain /Fotók: Bencsik Ádám/

Értékválság van az egész világon. Van, aki értéknélküliségben szeretne élni. Ezekre jó válasz az értéktárak rendszere. Az országban több mint ezer településen létrehozták a helyi értéktárakat, összegyűjtik italaikat, ételeiket, kultúrkincseiket, szokásaikat, jellegzetes helyeiket, s felépítik identitásukat. Alulról építkező rendszerről van szó s mellette megjelennek az ágazati értéktárak (huszárság, védőnői szolgálat).

– Fontos, hogy nem csak hazánk területén, de az elcsatolt nemzetrészeken is létrehozzák értéktáraikat. Összekapcsolódik a múlt és a jelen ebben a munkában. Fontos erről beszélnünk, mert vannak, akik elfordulnak az értékektől, elavultnak vélik. Mi azt szeretnénk megmutatni, milyen ma a magyar és milyen lehetne. Ezért van ennek a területnek programja: a tradicionális mellé odateszi az újragondoltat is (viseletek megújításával, de táncra, zenére is van példa). Megtartják a régit és megjelenítik a modern változatát. Akik erre vállalkoznak, azokat mi erre bátorítjuk is – tette hozzá a miniszteri biztos. Az értékmentő munkáról elárulta, a támogatási igényekre sok jelentkező van.

Zalai Mihály, a Békés Megyei Értéktár Bizottság elnökeként érkezett a szakmai fórumra. Elmondta, a megyei értéktár egy válogatottja a településeken fellelhető nemzeti értékeknek. 1240 nemzeti értéket azonosítottak a megyében. Békés megye kiválóan teljesít, 55 településen működik értéktár. A megyei értéktárba 67 elem került.

– Azért nem több, hogy megjeleníthesse a megyei értékeken belül is a legkiválóbbakat. Fontos ismérve, hogy országosan is ismert kincsekről van szó. Ha nem ismert, akkor az a célunk, hogy Vésztőtől Battonyáig azzá váljon. A megyében élők összetartozását méltó módon képviselik. Úgy tekintünk rájuk, mint amik összekapcsolják a megyénkben élőket, bárhol is legyen a település. Orosházi értékek is helyet kaptak a megyei értéktárban – részletezte.

Az értékmentő munka célja

– A megyenap látogatói évről évre többen vannak. Ez jelzés felénk, vidékről sokan kíváncsiak a megye értékeire – folytatta Zalai Mihály.

– Hat éve hívtuk életre a megyenapot, hogy megismerjük egymás értékeit. Békés megye nagyon sokszínű, meg akartuk mutatni elsősorban egymásnak, hogy kik vagyunk: színpadon, kiállításokon, ételkóstolásban. Olyankor a megyei értéktár elemeit vonultatjuk fel interaktív módon (magyar biliárd). Az is cél, hogy a megyénkbe látogató turisták ismerkedhessenek értékeinkkel.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!