békés megye

2021.11.19. 14:00

Az építőiparban látják a lehetőséget a vállalkozók

Országosan 700 építőipari cégalapítást tettek közzé az idei év szeptemberében, ami az elmúlt öt év harmadik legmagasabb értéke. A BCE Nemzeti Cégtár Nonprofit Zrt. adatai alapján Békésben ugyanezen időszakban 12 vállalkozást hoztak létre a szektorban, mely érték a negyedik legmagasabb az elmúlt öt esztendőt vizsgálva. Érdekesség, hogy mindegyik rekord az idei évre esik: 2021 első három hónapjában, illetve júliusban hoztak létre ennél több építőipari céget, ezt megelőzően mindössze kétszer alapítottak közel ennyi vállalkozást az elmúlt öt esztendőben.

Busi Ottó

Fotó: Shutterstock

A havi 700 új társas vállalkozás az Opten Informatikai Kft. szerint még az ágazat saját átlagához képest is soknak számít, a legtöbb iparágban pedig közel sincs ennyi cégbejegyzés.

Jelenleg mintegy 62 ezer társas vállalkozás működik országosan a szektorban, és a számuk dinamikusan emelkedik.

Békésben szeptemberben 966 ilyen cég volt, tavaly ugyanekkor több mint százzal kevesebb, a növekedés így itt is számottevő. Ráadásul az ágazati társas vállalkozások mellett az egyéni vállalkozók száma is dinamikusan növekszik.

Az egyéb céginformációs mutatók tekintetében azonban nem nevezhető nyugodtnak a szektor helyzete. Az Opten szerint az ágazat – az ország teljes cégbázisához hasonlóan – cégtörlési hullám előtt áll, melyben az elmúlt 1 év elmaradt kényszertörlés eljárásait pótolják.

Békés megyében szeptemberben tizenkét építőipari céget hoztak létre – több vállalkozó is ebben látja a jövőt /Fotó: Shutterstock/

A magas cégalapítási adatok mellett tehát magas cégtörlési számokra is számíthatunk a szektorban az év végéig, ami rekordszintű cégfluktuációs adatokat fog eredményezni.

Az ágazat nehézségeire utal az a tény is, hogy szeptemberben országosan 1190 építőipari cég került végrehajtás alá, ami ugyan nem rekord, de rekordközeli havi értéknek számít. Békésben is hasonló tendencia figyelhető meg: szeptemberben 8 cég került végrehajtás alá, ennél az elmúlt egy esztendőben csak háromszor volt magasabb az érték. Az Opten szerint így összességében tehát kezd meglátszani az ágazat egyes szereplőin a Covid okozta gazdasági hullámvölgy, és az árak, árfolyamok ingadozása.

Újabb lendületet kapott az ágazat térségünkben is

A KSH adatai szerint a Békés megyei székhelyű, legalább 5 főt foglalkoztató építőipari vállalkozások idei első félévi termelési értéke 23,4 milliárd forint volt, ami összehasonlító áron – az országos 6,3 százalékos növekedésnél nagyobb mértékben – 11 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest, és 0,8 százalékkal meghaladta a Covid-járvány előtti 2019. év első félévének teljesítményét is.

A megye építőipara a gyengébb januári és februári teljesítmény után márciustól erőre kapott. Az első félévi kibocsátás az országos 1,6 százalékát adta. A Békés megyei építőipari szervezetek megrendelései az országos átlagnál jóval nagyobb mértékben növekedtek: a vállalkozások 2021 első félévében 23,6 milliárd forint értékű új szerződést kötöttek, volumenében 63 százalékkal többet, mint az előző év azonos időszakában. A június végi 16 milliárd forint értékű szerződésállomány volumene 85 százalékkal felülmúlta az egy évvel korábbit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!