Békéscsaba/Gyula

2021.10.07. 17:25

Több pilléren át erősítik, jövedelmezőbb lehet a turizmus

Első szakmai konferenciáját rendezte a Gyula-Békéscsaba Térségi Turisztikai Desztináció Menedzsment Szövetség csütörtökön Gyulán. A tanácskozás legfőbb célja a térségi fejlesztési elképzelések ismertetése volt.

Papp Gábor

A konferencián Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere a város turisztikai ágazatot érintő 2021-2027-es fejlesztési törekvéseiről tartott előadást.

Mint elmondta, nagy lehetőséget látnak a kulturális és természeti adottságokban, ahogy a Szigeterőd megvalósításában is.

– Ezenfelül a gyógyvíz nemzetközi minősítése is előttünk álló feladat, ami tovább javíthatja a város pozícióit

– emelte ki.

Hangsúlyozta, a Gyulai Várfürdő korszerűsítése soha véget nem érő feladat, jelenleg is zajlik a Magyar Turisztikai Ügynökség és a kormány támogatásának köszönhetően egy újabb projekt tervezése.

Dr. Görgényi Ernő, Gyula polgármestere /Fotók: Szilágyi Viktor/

Kitért arra, hogy ősztől tavaszig növelnék a vendégéjszakák számát a városban, ellenben a főszezonban nem ez a cél. A nyári időszakban a szolgáltatások minőségének fejlesztésével egyre inkább a fizetőképesebb vendégkör Gyulára csábítására törekednek.

– Mindez azért is lényeges, mert a városban élő 30 ezer lakos életminőségét sem ronthatjuk, illetve stratégiai célunk, hogy a turizmusban élők nagyobb jövedelemhez jussanak

– fogalmazott.

Komoróczki Aliz, a Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. ügyvezetője

A város hamarosan a képviselő-testület elé kerülő új desztináció-fejlesztési stratégiája a kultúra, az egészség, a mozgás hármas pillérén áll. A kultúra területén megerősítette a Szigeterőd tervét, szólt a múzeumok és kiállítóhelyek interaktív fejlesztéseiről és a Gyulai séták elnevezésű kezdeményezésről.

Az egészség terén a Gyulai Várfürdő fejlesztési elképzeléseit emelte ki, de kitért arra is, hogy a Szent Miklós Parkban gyermekparadicsomot alakítanak ki garantált programokkal és gyermekmegőrzéssel. A mozgás területén az Élővíz-csatorna rehabilitációjában, a Kisökörjárás turisztikai fejlesztésében rejlő lehetőségeket is kiemelte.

Szarvas Péter, a megyeszékhely polgármestere „A Modern Városok Program keretében megvalósuló turisztikai fejlesztések Békéscsabán” címmel tartott előadást. Mint kifejtette, a megyeszékhely fejlődési iránya az ipar és a kereskedelem fejlesztése. Emellett a sport és a kulturális élet területén szeretnék a város lakóit kiszolgálni, illetve a náluk vendégeskedőknek élményeket nyújtani.

Szarvas Péter csokorba gyűjtötte azokat az élményeket és értékeket, amelyek egy csomagba összeállva mutathatják be, hogy érdemes Békéscsaba látogatni. Mint mondta, turisztikai szempontból elsőként leginkább a regionális igények felkeltésére nyílik lehetőségük.

Kiemelte,

a kulturális turizmus terén Békéscsaba és Munkácsy Mihály összekötését valósítják meg, és a Modern Város Program keretében számos fejlesztésre kaptak támogatást a kormánytól. Jövő év végére lesz minden fejlesztési elem a helyén, addigra tudják a teljes kínálati csomagot összeállítani.

A polgármester az aktív turizmust megkerülhetetlen kérdésnek nevezte, és ennek kapcsán kitért arra, hogy zajlik a Wenckheim kerékpárút építése, amelynek hálózatosodásában messzemenően számítanak Gyulára is. A rendezvényturizmus kapcsán a Csabai Kolbászfesztivált emelte ki, amelyhez a kísérőprogramok kidolgozása folyamatban van. Szarvas Péter részletesen szólt a sportturizmusban, az edzőtáborokban rejlő lehetőségekről.

A békéscsabai sportcsarnoknál egymás közelségében lévő épületek és az infrastruktúra további fejlesztése egy „kis Tata” olimpiai felkészülési centrumot hozna létre.

Gasztrotúra lesz októberben

A konferencián dr. Kovács József országgyűlési képviselő Gyula és térségére hatással lévő megyei fejlesztésekkel címmel tartott előadást. A képviselő a témakörben teljes képet adott a kórházi fejlesztésektől a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban megvalósult beruházásokig.

Molnár Anita, a Magyar Turisztikai Ügynökség programigazgatója Turizmus 2.0, Gyula és térsége turisztikai térség márkázása címmel osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Opauszki Zoltán, a Gyula-Békéscsaba Térségi TDM Szövetség társelnöke a szövetség megalakulás óta eltelt időszakban végzett tevékenységéről számolt be. Lábadi Eszter, a Gyulai Turisztikai Nkft. Marketingmenedzsere az első térségi gasztrotúra 2021. október utolsó hétvégéjén címmel mutatta be a kezdeményezést.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!