Békéscsaba

2021.10.27. 11:21

Tíz százalékra csökkenhet az önrész a kislakásvásárlásoknál

A fiatalok jellemzően kisebb lakással kezdik az első otthonkeresést, melyet könnyebbé tehet egy, még csak felvetésként megjelent jegybanki ötlet, amelynek eredményeként az önrészre vonatkozó jelenlegi 20 százalékos limit jelentősen, akár 10 százalékra csökkenhet – közölte a napokban az Ingatlan.com. A portál elemzéséből az is kiderült, hogy milyen négyzetméterárakkal kalkulálhatnak az egyes megyeszékhelyeken kutató fiatalok a garzonlakások piacán.

Busi Ottó

Fotó: Shutterstock

A megoldás nagyobb törlesztőrészlettel járhat együtt, de a fiatalok hamarabb „beléphetnek” a lakáspiacra, így a jövőbeli lakásdrágulások már a saját zsebüket gazdagíthatják – fogalmazott az Ingatlan.com. A portál továbbá megjegyezte:

a hitelösszeg ugyan nagyobb lesz, és a mostani szabályok, valamint a huszonévesek átlagfizetését tekintve nem minden esetben fér bele a törlesztés az adósságfék-feltételekbe.

Ugyanakkor hozzátették, a fiatalok szja-mentessége, a bérek várható emelkedése, a szülők adóstársként való bevonása vagy az állami támogatások kihasználása megoldást jelenthet erre a problémára is.

A fiatalok első lakásának megvásárlását könnyíthetné meg az egyelőre ötlet szintjén álló javaslat /Illusztráció: Shutterstock/

A portál adatai szerint október közepén a legfeljebb 40 négyzetméteres használt lakások átlagos négyzetméterára a fővárosban volt a legmagasabb: 830 ezer forint, a megyeszékhelyek közül Veszprém végzett az élen 800 ezer forintos árral.

Békéscsabán 316 ezer forintért kínálták eladásra a maximum 40 négyzetméteres használt lakásokat, ez átlagosan 12,6 millió forintot jelent, ennyibe kerül egy hasonló lakás a békési megyeszékhelyen.

A jegybanki javaslat alapján akár ennek az összegnek a tizedével bele lehet vágni a lakáshitel-felvételbe.

Balogh László, az Ingatlan.com szakértője szerint a javaslat feleannyi időre csökkentené az önrész előteremtéséhez szükséges időt, ha egy fiatal a teljes fizetését erre tenné félre. Budapesten, Veszprémben és Győrben jelenleg több mint kétévnyi átlagfizetést szükséges félretenni a fiataloknak csak az önrész előteremtéséhez.

Szolnokon, Miskolcon és Békéscsabán viszont egy év vagy még rövidebb idő is elegendő ehhez a 20-29 éves fiatalok országos átlagfizetésével kalkulálva. – Ezek a megtakarítási idők a jegybanki javaslat megvalósításával felére csökkennének – jegyezte meg Balogh László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!