betakarítás

2021.07.06. 18:34

Már a búzát is aratják Békés megyében

Megtartotta első ülését kedden délután Békéscsabán, az agrárkamara megyei igazgatóságán az aratási koordinációs bizottság.

Ny. L.

Forrás: shutterstock.com

Kozsuch Kornél elnök elmondta, a megyében az őszi árpa vetésterületének 90 százalékán már végeztek a betakarítással a gazdák. A hektáronkénti 7,1 tonnás termés nagyon jónak mondható, és nem egy helyen elérte a hozam a 8-10 tonnát.

Kozsuch Kornél kitért arra is, hogy az őszi búza aratása elkezdődött, jelenleg két százaléknál tart. A közepesnél valamivel jobb termés várható, de a betakarítás elején tapasztalt, hektáronkénti hat tonnás átlagtermésből még messzemenő következtetéseket nem lehet levonni. A repce vágásába a napokban kezdtek bele a gazdálkodók, a termésmennyiségek nagy szóródást mutatnak a hektáronkénti 2-3,2 tonna között.

Az ülésen elhangzott, hogy raktározással, tárolással kapcsolatos gondok nincsenek Békésben. A tavaszi vetésű kultúrák közül ugyanakkor a kukoricában és a napraforgóban a gazdák tájékoztatása szerint már aszálykár mutatkozik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!