galériával

2021.07.02. 19:55

Korszerűsítik a szeghalmi belvízrendszer főműveit

Végéhez közeledik a szeghalmi belvízrendszer vízrendezési főműveinek rekonstrukciója – jelentették be a vízügyi szakemberek pénteken délelőtt a város határában lévő Kenye szivattyútelepen. Többek között elvégezték a feliszapolódott csatornák kotrását és a leromlott állapotú műtárgyak rekonstrukcióját is.

Busi Ottó

Fotó: LP6DMK2

Mint elhangzott, a projekt nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű, mert a városi belvízrendszer vízrendezési főműveinek legkritikusabb pontjait érinti. A beruházást közel 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásból az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciuma valósítja meg.

A projektet Szabó János a KÖVIZIG igazgatója ismertette, aki elmondta: fő cél, hogy a szeghalmi belvízrendszerben csökkenjen a belvizi elöntések nagysága és ideje, ezáltal a védekezési költségek és a károk mérséklődjenek, a főművek védképessége pedig javuljon.

Macsári József, dr. Kovács József és Szabó János a Kenye szivattyútelep új automata, gépi, gerebes uszadékkiszedőjénél /Fotók: Lehoczky Péter/

Hozzátette, mindehhez a belvízrendszer feliszapolódott csatornáinak kotrását és a leromlott állapotú műtárgyak rekonstrukcióját kellett elvégezni. Eddig összesen 59,6 kilométer hosszú belvízlevezető főcsatornán, mintegy 85 ezer köbméter iszapot távolítottak el a csatornák medréből, és 38 darab vízkormányzó és közlekedést biztosító műtárgy vízszállító képességét állították vissza.

Bujdosó Szabolcs, a KÖVIZIG vízrendezési és öntözési osztályának vezetője a beruházást részletezve kiemelte, megépítettek egy automata, gépi, gerebes uszadékkiszedő műtárgyat, mely a belvízvédekezési munkákat jelentősen segíti és a szivattyútelepek üzemelését is biztonságosabbá teszi. Mindezek mellett végcsappantyúkat és a hullámtéri éktolózárakat, valamint szivattyút újítottak fel, de kialakítottak egy fűthető gépészpihenőt is.

Tamás Csaba a kivitelező Békés Drén Kft. vezetője a munkálatok néhány sarokpontját emelte ki: e szerint az érintett terep rendezésével, cserjeirtással, kaszálással kezdődtek a feladatok, majd lőszermentesítés és csatornakotrás, valamint a műtárgyak felújítása következett.

A szakemberek tájékoztatása szerint a készültség előrehaladott, a tervek szerint augusztusban lezárulhat a projekt.

Fontos a térségnek a beruházás

Dr. Kovács József, országgyűlési képviselő úgy fogalmazott, a térségnek, illetve a környező településeknek fontos, hogy amikor sok a víz az el tudjon folyni, amikor pedig öntözésre van szükség, akkor ide tudják azt vezetni. – Mindezeket elősegíti a beruházás, a megújított műtárgyak, illetve az új uszadékkiszedő – emelte ki.

Ez utóbbit Macsári Jószef Szeghalom polgármestere is hangsúlyozta.

– Sokat jelent, mert azonnal tudnak reagálni egy-egy komolyabb esőzés után a szakemberek – jegyezte meg. Hozzátette, ha a szivattyúknál valamiféle probléma van, akkor azt sok esetben a környező települések, szántóföldek sínylik meg. Kiemelte: a város belvízrendszere a térségben az elsők közt újult meg, és azóta is folyamatosan fejlesztik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!