várfürdő

2021.06.30. 19:55

Már tervezik Gyulán az új fejlesztéseket

Aláírták a Gyulai Várfürdő újabb fejlesztéseinek tervezési szerződését szerdán délelőtt. A 3,2 milliárdos beruházás keretében termál élményfürdőt alakítanak ki, korszerűsítik és bővítik a vízi gyerekparadicsomot, illetve a főépületben bővítik az öltözők számát.

Papp Gábor

20210630 Gyula Várfürdő Dr. Görgényi Ernő, Kun Miklós, B. Szabó Veronika építész, az DesignLabor tulajdonosa, valamint Wéber József, a Wéber Építésziroda Kft. ügyvezetője Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Forrás: Imre György

–A szerződés aláírásának előzményei 2013 decemberéig nyúlnak vissza. Ekkor átadtuk az AquaPalotát, a Gyulai Várfürdő fedett családi élményfürdőjét, majd elkezdtük a következő fejlesztési ütem kidolgozását – mondta el a beruházással kapcsolatos szerdai sajtótájékoztatón dr. Görgényi Ernő. Gyula polgármestere felelevenítette: Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatója 2019 őszén jelentette be, hogy a támogatják a kidolgozott fejlesztési programot. Azóta a támogatási szerződést is megkötötték a felek, 2,9 milliárd forintos forrás érkezik az újabb gyulai beruházás-sorozatra.

– Turisztikai fejlesztéseink 2010 óta azt a stratégiai célt szolgálják, hogy Gyulának, mint idegenforgalmi központnak tovább erősítsük a négy évszakos jellegét. Fontos, hogy ne csak nyáron legyenek telt házasok a szállások, hanem a város ősztől tavaszig is vonzó legyen a vendégek számára

– hangsúlyozta dr. Görgényi Ernő. Mint kiemelte, ugyanaz az iroda, az XYZ DesignLabor nyerte el az újabb fejlesztések tervezését, amelynek szakemberei az AquaPalotát is tervezték annak idején.

A szerződést Kun Miklós és B. Szabó Veronika (középen) írta alá. Balról dr. Görgényi Ernő, jobbról Wéber József /Fotók: Imre György/

A tartalmi elemekről elmondta, új fedett termál élményfürdőt terveznek a lovarda és kupolás élménymedence közötti épületszakasz helyén. Az érintett, kevésbé jó minőségű épületet pedig lebontják. Második fejlesztésként a kültéri gyermek víziparadicsomot felújítják és kibővítik.

Ebben az esetben a kiviteli tervek hamarosan rendelkezésre állnak. A harmadik elem a téli főbejáratot is magába foglaló főépület átépítése lesz, amibe bevonják majd a reumatológia területét is. Itt újabb öltözőket alakítanak ki, és ha a költségek, az egyre növekvő építőanyag árak engedik, akkor medical wellness szolgáltatásokat is létrehoznak.

Dr. Görgényi Ernő nyomatékosította,

a 2,9 milliárd forint a kormány által biztosított támogatás, nemzeti forrás, amely a magyar gazdaság teljesítményének köszönhetően áll rendelkezésre.

Kun Miklós, a Gyulai Várfürdő Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, azzal, hogy a gyulai kiemelt turisztikai térség lett, olyan támogatásokhoz is hozzájuthatnak, amelyek elérésére korábban nem lett volna lehetőség. A szerdán bemutatott projekt 90 százalékos támogatási intenzitás és a 10 százalékos önerő mellett készülhet el.

– A fürdők területén is hatalmas a verseny. Rengeteg a fejlesztés az egész országban, amivel tartanunk kell a lépést, hogy megőrizzük vendégkörünket. Az egészségtudatosabb idősebb korosztályt épp úgy, mint a gyermekes családokat

– fogalmazott a szakember.

A Várfürdő legnagyobb volumenű fejlesztésére készülnek, és azzal, hogy a tapasztalattal és helyismerettel rendelkező XYZ DesignLabor nyerte a tervezést, még egységesebb lehet a Gyulai Várfürdő arculata.

Ősszel már épül a gyermekparadicsom

A vízi gyermekparadicsom átfogó fejlesztésének kiviteli tervei egy korábbi folyamat eredményeként július 8-ra készülnek el, azután kiírják a kivitelezési közbeszerzést. 2021 őszén pedig elkezdődhet a konkrét munka, ami 2022 tavaszára, nyarára be is fejeződik. A másik két elem esetében a tervek elkészítésére 10 hónap áll rendelkezésre, majd a közbeszerzést követően, a remények szerint 2022 őszén kezdődhet a kivitelezés.

B. Szabó Veronika, az XZY DesignLabor vezető-tulajdonosa, vezetőtervező elmondta, minőségi, igényes épület tervezésre készülnek. – Nagyon közel áll hozzánk a város, jó élmények fűznek minket ide, és azért is jelentkeztünk a közbeszerzésre, mert szerettük volna az AquaPalotával megkezdett folyamatot egy egységes építészeti koncepció mentén folytatni – fogalmazott a szakember. A munkában Wéber József Ybl-díjas építész, a Wéber Építésziroda Kft. tulajdonosa és vezetője is részt vesz. Mint mondta, munkájukról minden egyes fázisában beszámolnak majd a Gyulai Várfürdőnek és a képviselő-testületnek.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/gazdasag/helyi-gazdasag/harommilliard-forintbol-fejlesztik-a-gyulai-varfurdot-3603253/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!