Pusztaföldvár/Telekgerendás

2021.06.08. 11:25

Hígtrágyával fűtik majd a sertéstelepet

Harminckét megyénkbeli őstermelő, gazdálkodó és agrárcég összesen 21,7 milliárd forint forrást állattartó telepek korszerűsítésére a tavaly ősszel kiírt pályázaton. A támogatói okiratokat dr. Nagy István agrárminiszter adta át Kondoroson. A FirstFarms Hungary Kft. kétmilliárd forint állami támogatást nyert.

Csete Ilona

Fotó: ROSTA TIBOR

Kétmilliárd forint állami támogatást nyert a FirstFarms Hungary Kft., amely új munkahelyeket és adófizetést hozhat Pusztaföldvár és Telekgerendás számára. A települések vezetőinek közös tervezése és együttműködése hosszú évekre nyúlik vissza, amely úgy tűnik, mostanra meghozta gyümölcsét.

– Folyamatosan egyeztettünk a helyi polgármesterekkel, illetve a megye tisztviselőivel.

Mindannyiunk közös célja volt, hogy a beruházás lehetőségeit megteremtsük.

Április elején kaptuk az értesítést a támogatói okiratról, ami azt jelenti, hogy 2021 harmadik negyedévének végén elkezdődhet az építkezés Telekgerendáson és Pusztaföldváron. Innovatív technológiával, automatizált rendszerekkel, komoly infrastruktúrával felszerelt sertéstelepek épülnek, ahova igyekszünk Magyarország legjobb állatgondozóit megnyerni. Hiszen tapasztalatból tudjuk, hogy a dán genetika kivételes odafigyelést igényel ahhoz, hogy olyan eredményeket lehessen elérni, amely a cégünket is felemelte a világ legjobb malac-előállítói közé. A beruházás egyik fontos pillére, hogy kiemelt figyelmet fordítunk a telep megújuló energiával történő működtetésére.

Dr. Nagy István (balról) Kondoroson adta át a támogatói okiratot Sarusi-Kis Tamásnak /Fotó: Rosta Tibor/

Napelemek segítségével biztosítjuk az áramellátást, míg az optimá­lis hőmérsékletet egy Magyarországon egyelőre egyedülálló technológiával, hígtrágyából visszanyert hővel biztosítjuk a sertéseink számára. Telekgerendáson 2000 férőhelyes fiaztatót építünk, ahol 7 kilogrammos korukig neveljük a malacokat, majd innen Pusztaföldvárra szállítjuk őket, ahonnan 30 kilósan értékesítjük. Az általunk előállított, kiváló minőségű sertésvédjeggyel ellátott malacok kizárólag magyar hizlaldákhoz kerülnek – mondta el Sarusi-Kis Tamás.

A FirstFarms Hungary Kft. ügyvezető igazgatója hozzátette:

az építkezés végén mindamellett, hogy új munkahelyeket teremtenek, aktívan részt kívánnak venni a településvezetőkkel való kommunikációban, a jövőbeni tervezésben.

Kiemelte, hogy cégük a helyi vállalkozásokkal együttműködve képzeli el a működését. Megrendelőként a településekhez kapcsolódó vállalkozásokkal szerződve látja a hosszú távú fenntarthatóságot.

– Hisszük, fenntartható üzleti vállalkozást működtetni csak folyamatos kommunikációval, a helyi közösségekkel együttműködve lehet. A múltban már bizonyítottuk, hogy a cég adóbefizetése képes segíteni a településeket, míg a település támogatásával hosszú távú, közös célokat tudunk megvalósítani. A kétmilliárd forint állami támogatás számunkra azt jelenti, hogy stratégiánk illeszkedik az ország fejlődéspolitikájába. Bízunk benne, hogy a sikereinkből a minket támogató települések lakói is részesülnek majd a befizetett adókon, a támogatások és közös koncepciókon keresztül – tette hozzá a cégvezető.

Stabil csapat, kiemelkedő sikerek jellemzik a céget

A FirstFarms Hungary Kft. 2002 óta létezik, gádorosi székhellyel, jelenleg két teleppel. Gádoroson működik a fiaztató 2500 kocaférőhellyel, míg onnan a hétkilós malacokat Orosházára szállítják, ott nevelik 30 kilós súlyukig. A cég szakmai tudás iránti elkötelezettségével és ez érdekében folytatott tapasztalatcsere-programjával 2019-ben az EU PIG Grand Prix díjért folyó küzdelemben bekerült a TOP 30 közé. Évek óta stabil csapattal és kimagasló sikerekkel dolgoznak a termelési sikerekért, miközben aktív részesei a közösségi szerepvállalásnak is. Jól mutatja ezt, hogy dolgozóik minden évben összefognak és a helyi települések rászoruló gyermekeinek készítenek karácsonyi ajándékokat, miközben a cég vezetése faadománnyal, a települések vezetőivel közösen megállapított támogatási programmal járul hozzá a helyi szervezetek működéséhez, rendezvényeihez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!