galériával

2021.06.30. 17:25

Befejezték a ladányi duzzasztó felújítását

Lezárult a körösladányi duzzasztó 1,7 milliárd forintból megvalósuló rekonstrukciója – jelentették be szerdán délelőtt a vízügyi szakemberek a műtárgynál tartott tájékoztatójukon. A projekt fő célja a duzzasztó üzembiztonságának helyreállítása, valamint a vízkészletekkel történő fenntartható gazdálkodás feltételeinek javítása volt. A műtárgy mellett többek között korszerűsítették az elektromos hálózatot, a vagyonvédelmi-, a hírközlési- és informatikai rendszereket; épületek, utak újultak meg, eszközöket vásároltak, és a szolgálati lakásokat is modernizálták.

Busi Ottó

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) és Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság (KÖVIZIG) konzorciumában megvalósuló projektet Szabó János ismertette. A KÖVIZIG igazgatója elmondta, a beruházás a duzzasztó és a kiegészítő létesítményeinek rekonstrukciójára irányult azért, hogy a műtárgy újra alkalmas legyen a rendeltetési feladatának megbízható ellátására.

Láng István, Kocsi Mihály Antal a kivitelező Kötiviép’B Kft. ügyvezetője, Szabó János, dr. Krizsán Anett, Dankó Béla és Kardos Károly vágták át a nemzeti színű szalagot, és adták át a létesítményt /Fotók: Jenei Péter/

Ismertette a létesítmény múltját, és a felújítás folyamatát, lépéseit is. Mint elhangzott, a projekt megvalósításával megnövekedhet a műtárgy üzemére tervezett jelenlegi 1694 hektár öntözött terület nagysága. Sőt a duzzasztott víztérre ezután biztonsággal tervezhetők az idegenforgalmat fellendítő rendezvények is.

Dr. Krizsán Anett, a Békés Megyei Kormányhivatal igazgatója a mezőgazdaságot a Békés megyei térség egyik leghangsúlyosabb területeként jellemezte, majd hozzátette: a gazdálkodók számára elérhető öntözővíz mennyiségének növelése érdekében 2020 és 2030 között évi 17 milliárd fejlesztési forrás áll rendelkezésre az öntözéshez kapcsolódó, állami, vízgazdálkodási főművek fejlesztésére.

– Annál is inkább, mert jelenleg hazánkban a mezőgazdasági területek csupán 1-2 százalékát öntözik, ami messze nem éri el az uniós 8 százalékos átlagot. Ezért is fontos ez a létesítmény – fejtette ki Krizsán Anett.

Láng István az OVF főigazgatója úgy fogalmazott, a duzzasztó 31 ezer hektár terület vízgazdálkodását stabilizálja, a vízjogi létesítményi engedélyek alapján pedig 2300 hektár öntözésére van jelenleg vízjogi engedély.

– Ez öntözést, halastavak vízpótlását és gyümölcsösök öntözését jelenti – jegyezte meg, kiemelve, hogy jelentős a természetvédelmi területek vízpótlása is, annak érdekében, hogy az értékes, vizes élőhelyek eltűnését megakadályozzák. – A víz jelenléte megalapozza a gazdasági fejlődést, és a rekreáció területén is jelentős dolgokat lehet elérni – tette hozzá.

Ezt a két pontot emelte ki a térség országgyűlési képviselője Dankó Béla, és a város polgármestere Kardos Károly is. Mindketten hangsúlyozták a megfelelő vízgazdálkodást és a mezőgazdasági területek öntözhetőségének fontosságát, de a rekreációs tevékenységeket is, mint például a térségben népszerű horgászatot, melyre a szakemberek szerint kedvező hatással van a duzzasztó által biztosított közel állandó, nem ingadozó víztér.

A szolgálati lakások is megújultak

Szabó János a projektet ismertetve elmondta, a duzzasztómű rekonstrukciója magába foglalta a pillérek és a támfalak betonjavítási munkáit, de felújították az üzemi hidat is. Korszerűsítették az elektromos hálózatot, a vagyonvédelmi-, a hírközlési- és informatikai rendszereket, valamint a közműhálózatot. A duzzasztó középsó pillérében lévő kezelőhelyiség beázását megszüntették, a villamos kapcsoló berendezéseket megújították. Az üzemviteli épületre magastető került, a falakat hőszigeteléssel látták el.

A nyílászárókat, burkolatokat kicserélték és épületgépészeti korszerűsítést (víz, szennyvíz, fűtés, napelemek) hajtottak végre. A szolgálati lakások falai utólagos hőszigetelést kaptak, valamint tetőfelújításra, nyílászáró cserére, épületgépészeti fejlesztésre is hangsúlyt fektettek. A kezelőtelepen egy új fedett raktár is épült. Mindezek mellett az üzemelési- és fenntartási feladatok elősegítése érdekében új eszközöket, gépeket, járműveket szereztek be. A rekonstrukció során távjelzős vízmércéket építettek és megépült egy vízhozammerő állomás is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!