békés megye

2021.06.29. 13:59

A gazdák derűlátók, az adásvételek nem csökkentek

A legfrissebb adatokkal érkezett kedden a megyeszékhelyi, az agrárium első félévét értékelő sajtótájékoztatóra Takács Árpád megyei kormánymegbízott. E szerint a Békés megyében benyújtott egységes kérelmek száma 13 418, ez 439 000 hektárt fed le, és 43–44 milliárd forint támogatásban mérhető. Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke kiemelte, a falugazdászok által igényelt területben első, a darabszámban második a megye.

Ny. L.

20210629 Békéscsaba NAK Sajtáj Dr Kulcsár László és Dr Takács Árpád Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

A sajtótájékoztatón dr. Kulcsár László kiemelte, a Covid sem fogott ki rajtuk, ütésálló az agrárium, a gazdák a járvány idején is tették a dolgukat. Vetettek, gondozták a növénykultúrákat, most pedig aratják az őszi árpát, amit hamarosan a búza követ. A megyénkbeli termelők az élelmiszergazdaságot is teljes mértékben kiszolgálták alapanyaggal a járvány idején, így áruhiány nem lépett fel.

– Az egységes kérelmek benyújtásának időszaka nagy kihívás elé állította falugazdászainkat, de az öt központi és tizenöt állandó iroda mellett is minden településen ott voltunk, segítettük a gazdákat, ha nem személyesen, akkor online-módon – hangsúlyozta dr. Kulcsár László.

Az elnök kitért arra, jelentősen csökkent a jégkár a 2018 óta működő jégkármérséklő, Jéger-rendszernek köszönhetően, mely idén is szeptember 30-ig üzemel. Megyénkben 63 talajgenerátor működik, ebből 46 manuális, 17 pedig automata. Tavaly a tarhosi Szabó Ferencnét választották országosan a legjobb generátorkezelőnek, aki idén is folytatja tovább munkáját.

Takács Árpád és Dr Kulcsár László /Fotó: Imre György/

– A földből élők derűlátók, ezt igazolja, hogy az adásvételek száma nem csökkent – emelte ki dr. Kulcsár László. – A Magyarok kenyere programot folytatjuk idén is. Öt gyűjtőponton, Orosházán, Dombegyházon, Kondoroson, Szarvason és Vésztőn várjuk a felajánlásokat. Tavaly 106-an 33 tonna búzát adományoztak. Több mint 260 ezer forintot utaltak át azok, akik nem rendelkeznek földterülettel.

Takács Árpád szólt arról, hogy a pandémia idején nagy hasznát vették annak, amiről négy éve az agrárkamarával és a MAGOSZ-szal együttműködési megállapodást kötöttek. Cselekvőképes és megfelelő reagálókészséggel rendelkező, nyitott hatóságként működnek közre a gazdálkodók érdekében.

– Soha annyi nemzeti támogatás nem társult az unióshoz, mint most, a vidékfejlesztési program által – hangsúlyozta Takács Árpád. – Az uniós költségvetés szempontjából 2023–27 lesz az új támogatási időszak, az átmeneti években a területalapú támogatás összege nem csökkenhet. Sőt, nagy eredmény, hogy a 10 hektár alatt gazdálkodók egyszerűsített kérelmeket nyújthatnak be.

Takács Árpád kitért arra, idén szeptember 9-én megrendezik a megyei közfoglalkoztatási kiállítást és vásárt, majd szeptember végén, október elején a pályaválasztási vásárt is Békéscsabán. Ezek sok minden más mellett az agrárium népszerűsítését, a mezőgazdasági tevékenységek eredményeinek bemutatását és az utánpótlás biztosítását is szolgálják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!