drágulás

2021.03.04. 19:59

Nőtt a termelői ár Békés megyében is

A mezőgazdasági termelői árak tavaly több mint 7 százalékkal emelkedtek az előző évhez képest. A növényi termékek közel tizedével, az élő állatok és állati termékek nagyságrendileg 1 százalékkal drágultak. Az élénk kereslet és a gyengébb termésmennyiség a gyümölcsárakat 31 százalékkal megnövelte. A sertésárak a járvány okozta keresletcsökkenés miatt a tavalyi esztendő márciusa óta visszaestek.

Busi Ottó

A zöldségfélék ára összességében 4,2 százalékkal drágult tavaly Fotó: Lang R./MW

Fotó: Lang Róbert

Tavaly a termelői árak erőteljes növekedését elsősorban a növényi termékek, ezen belül a gabonafélék dinamikus áremelkedése okozta – derült ki a KSH adataiból. A gabonafélék ára 2020 elején még elmaradt az előző év azonos hónapjainak értékétől, de év végére már 20 százalékkal meghaladta azt, így összességében 8,6 százalék volt a növekedés. Ezen belül a kukorica az átlagot meghaladva 12, a búza pedig 6,6 százalékkal drágult. A búza ára tavaly novemberben ért ötéves csúcsra: 62 ezer forint volt tonnánként. A Békés megyei gazdák összesen a kenyérgabonából 440 ezer tonnát, míg kukoricából 930 ezer tonnát takarítottak be tavaly.

A zöldségfélék ára összességében 4,2 százalékkal drágult tavaly /Fotó: Lang R./MW/

Eközben az élő állatok ára minimálisan 0,3 százalékkal csökkent 2020-ban, ezen belül a vágóbaromfi ára 1,1 százalékkal lett alacsonyabb, a vágómarha viszont 3,6 százalékkal drágult. A vágósertés ára éves szinten csak 1 százalékkal mérséklődött, ami úgy alakult ki, hogy a felvásárlási ár az elmúlt másfél év során először jelentősen emelkedett, majd visszaesett. A tavalyi év márciusa jelentette a csúcsot (542 forint), azután folyamatosan mérséklődött az ára a járvány miatt egész Európában kialakult értékesítési problémák miatt, 2020 decemberében már csak 357 forint volt a vágósertés kilogrammja. Békésben tavaly összesen 240 ezer darab sertést tartottak nyilván, ez 15 ezer darabbal több az előző esztendő adatainál.

A gyümölcsök ára 31 százalékkal emelkedett 2019-hez képest: az almáé 48, a szilváé 54, az őszibaracké 49, a körtéé 25 százalékkal növekedett: a tavaszi fagyok a virágzási fázisukban érték a gyümölcsöket, ezért csökkent a termés az előző évekhez képest, mindez pedig áremelkedéssel járt. A zöldségfélék 4,2 százalékkal drágultak, ezen belül az uborka és a paradicsom ára emelkedett, a sárgarépáé, a vöröshagymáé és a fejeskáposztáé viszont csökkent. A burgonya ára összességében 12 százalékkal lett alacsonyabb.

Többe került a takarmány és a gyógyszer

Tavaly a műtrágyaárak nagyságrendileg 8 százalékkal csökkentek az előző év azonos időszakához képest. A takarmányok ugyanekkor összességében 2 százalékkal drágultak. A 2019 végi alacsony árak után egész évben folyamatos, az utolsó negyedévben már jelentős mértékű árnövekedés volt. A növényvédő szerek 1, az állatgyógyászati készítmények valamivel több mint 6 százalékkal drágultak az egy évvel korábbihoz viszonyítva. Az energia és kenőanyagok ára 5,2, ezen belül az üzemanyagoké 7,5 százalékkal lett alacsonyabb. A mezőgazdasági beruházásokon belül az épületberuházások árszínvonala 7,2, a gépberuházásoké 5,4 százalékkal emelkedett a KSH adatai szerint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!