Megtorpanás után

2021.03.05. 17:29

Jelentősen drágult a Békés megyei lakáspiac

Az elmúlt néhány esztendőben élénkülés jellemezte a Békés megyei lakáspiacot. Az Ingatlan.com adatai szerint 2015-höz képest a megye ingatlanpiaci szempontból legkeresettebb településein átlagosan másfélszeres drágulás volt: 132 ezer forintra nőtt az eladásra kínált lakások és házak négyzetméterára. A koronavírus-járvány megjelenése miatt megtorpant a fejlődés, de a pandémia okozta bizonytalanság lecsengése és az állami támogatások segítségével élénkülés várható a megyei lakáspiacon is.

Busi Ottó

Vannak Békés megyei városok, ahol duplázódtak a lakásárak az elmúlt öt évben /Fotó: Shutterstock/

Fotó: Shutterstock

Változatosan alakult az utóbbi öt-hat évben a Békés megyei lakáspiac. A 2014 körül elindult ingatlanpiaci élénkülés miatt a kínálat és a kereslet is bővült, ugyanakkor 2019 második felében lassulás kezdődött, majd a koronavírus-járvány megtorpanást eredményezett. A következő időszakban azonban újabb élénkülés jöhet, elsősorban a lakáspiaci forgalom növekedhet – derül ki az Ingatlan.com hirdetési adatain alapuló elemzésből, amely a Békés megyei használt lakások és családi házak piacán történt változásokat, illetve a február végi helyzetet mutatja be.

A lakáspiaci élénkülést jól mutatja, hogy a KSH hivatalos statisztikái szerint 2015 és a múlt év harmadik negyedéve között

74 százalékkal nőtt a használt lakóingatlanok – azaz a családi házak és lakások – átlagos négyzetméterára.

A hivatalos statisztikákkal összhangban vannak­ az Ingatlan.com adatai is, amelyek szerint 2015-höz képest­ komoly drágulás ment végbe.

Vannak Békés megyei városok, ahol duplázódtak a lakásárak az elmúlt öt évben /Fotó: Shutterstock/

– Az egész országra jellemző, hosszú távú áremelkedés hátterében több tényező áll. A reálbérek emelkedése, a gazdasági fejlődés, a járvány kitöréséig javuló munkaerőpiaci helyzet mellett az állami lakásprogram, azaz a családi otthonteremtési kedvezmény keretében elérhető támogatások is segítették a lakáspiaci élénkülést – mondta el Balogh László, a portál vezető gazdasági szakértője. Azt is hozzátette, hogy

a lakáspiaci drágulás eredményeként az érintett háztartások ingatlanvagyona felértékelődött.

Az Ingatlan.com medián négyzetméterárakon – ahol a meghirdetett lakások felét ennél alacsonyabb, másik felét pedig magasabb áron kínálták az eladók – alapuló elemzése szerint Békés megye legnagyobb városaiban, illetve lakáspiaci szempontból legkeresettebb településein eladásra kínált használt lakások és házak négyzetméterára idén február végén 132 ezer forintot tett ki. Ez pedig 51 százalékos áremelkedésnek felel meg 2015 tavaszához képest.

Az országos trendeknek megfelelően Békésben is a megyeszékhelyen ment végbe a legjelentősebb áremelkedés. Ez konkrétan azt jelenti, hogy a békéscsabai ingatlanok négyzetméterárának mediánja 253 ezer forintot tett ki, ami 96 százalékos növekedésnek felel meg az említett hatéves időszakot tekintve. Orosházán 91 százalékkal 195 ezer forintra, Gyulán 93 százalékkal 257 ezer forintra emelkedtek a négyzetméterárak. Szarvason visszafogottabban, 33 százalékkal 154 ezer forintra nőttek.

Programok élénkítik a keresletet

Balogh László elmondta, az év elején élénkülés indult a lakáspiacon. Ez köszönhető az állami lakásprogram új elemeinek, többek között az ötszázalékos lakásépítési áfa újbóli bevezetésének, amely közvetett módon a használt lakások piacát is élénkíti. Valamint a csok keretében vásárolt lakások illetékmentessége is növelheti a forgalmat.

– A lakáspiacon, a járvány miatti bizonytalanság lecsengése után, a lakástámogatási megoldások, valamint a gazdaság újraindulása eredményeként, élénkülés várható. Azaz a múlt évhez képest emelkedhet az adásvételek száma, durva áremelkedés viszont várhatóan nem kíséri ezt az élénkülést, mert a lakóingatlanok ára az utóbbi években látott drágulás miatt elérte a megfizethetőség határait – mondta a szakember.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!