2025-ig

2021.03.16. 06:55

Felújítják a békéscsabai bérlakásokat

Több mint félezer bérlakással rendelkezik a békéscsabai önkormányzat, amelyekre jelentős igény mutatkozik – mondta dr. Csicsely Ilona önkormányzati képviselő, a családügyi és népjóléti bizottság elnöke, hozzátéve, most készítik elő a lakásrendelet módosítását. Ennek egyik előszele, hogy elfogadták a 2021 és 2025 közötti lakáskoncepciót, amiben számos feladatot határoztak meg.

Licska Balázs

20210310 Békéscsaba Dr Csicsely Ilona önkormányzati képviselő az önkormányzati lakásokról nyilatkozott Fotó: Imre György IGY Békés Megyei Hírlap

Fotó: Imre György

A városi közgyűlés feladat- és hatáskörében a veszélyhelyzet ideje alatt eljárva elfogadta a minap Szarvas Péter polgármester a 2021 és 2025 közötti időszakra szóló lakáskoncepciót. A családügyi és népjóléti bizottság elnöke, dr. Csicsely Ilona önkormányzati képviselő elmondta, a lakáskoncepció irányt mutat, meghatározza a fő feladatokat. Szükségessé vált a lakásrendelet módosítása, hogy a valós igényeknek megfelelhessen, ezt most készítik elő a hivatal szakembereivel, és a munka egyik első lépése volt a lakáskoncepció megalkotása.

A lakásrendelet megújításán, átdolgozásán is dolgoznak – mondta dr. Csicsely Ilona /Fotó: Imre György/

Ismertette, félezer bérlakással rendelkezik az önkormányzat, amelyekre jelentős igény mutatkozik. Vannak többek között szociális bérlakások, amelyek rászorultság alapján adhatók ki, valamint költségelvűek, piaci alapúak, szolgálatiak, illetve ifjúsági garzonok. Az elnök elmondta, a szociális bérlakásokra mindig túljelentkezés van, azonban az elmúlt időszakban egy sem üresedett meg, így nem írtak ki pályázatot.

A szerződéseket egy évre kötik, ám a rendeletben szerepel egy olyan kitétel, hogy – bizonyos kivételektől eltekintve – senki sem lakhat tíz évnél tovább szociális bérlakásban, ezzel arra szeretnék ösztönözni a lakókat, hogy jussanak saját otthonhoz.

Nagy az igény a szolgálati lakásokra, valamint az Erzsébet-lakóparkban lévő költségelvűekre is. Az ifjúsági garzonlakások esetében mérséklődött az érdeklődés, szerinte azért, mert a kormányzati támogatásoknak, a családpolitikának hála sok fiatal jut saját lakáshoz.

Fontos feladat lesz a következő években, hogy az idősek elhelyezését biztosító intézményi ellátás keretét bővítsék, és hogy legyen elég férőhely. Ugyancsak lényeges, hogy korszerűsítsék az önkormányzati bérlakásokat. Bár voltak fejlesztések – például a Franklin utcában, a Könyves utcában és az Orosházi úton –, általánosságban elmondható, hogy nincsenek megfelelő állapotban az ingatlanok. Cserélni kellene a nyílászárókat, korszerűsíteni a fűtési rendszereket, megújítani a konyhákat és a fürdőszobákat.

Az önkormányzat a lehetőségeihez mérten biztosít is forrást, de az elmúlt években a feladatra szánt évi 15 millió forint szerinte csak tűzoltásra elegendő – hiszen mindenki tisztában van azzal, hogy több százezer, akár millió forintos tételt jelent egy kazáncsere vagy fürdőszoba-felújítás.

Felmérik az ingatlanok állapotát

A lakáskoncepcióban azt írták, át kell nézni a bérlakások állapotát. Felmérik, hogyan lehetne lakhatóbbá, komfortosabbá, energiatakarékosabbá tenni azokat. Azt is megvizsgálnák, hogy miként lehetne bővíteni az állományt. Áttekintik a városi és állami, jelenleg üres és feladat nélküli ingatlanokat, és hogy azokat lehetne-e lakásként használni, milyen mértékű beruházásokra van szükség.

Nem kizárt az sem, hogy vásárol az önkormányzat újabb lakásokat, górcső alá veszik, hogy ehhez mennyi pénz kell. Átnézik azt is a pályázati tapasztalatok alapján, hogy milyen jogcímeken adnak ki lakásokat, elképzelhető, hogy bizonyos ingatlanok másik csoportba kerülnek: hiszen elég lehet kevesebb is átmeneti lakásból, viszont a piaci alapú bérlakások számát növelnék.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!