Békés megye

2021.02.18. 06:57

Ha az időjárás engedi, elkezdhetjük a metszést

Még kapaszkodik a tél, de már közeleg a tavasz. A februári kiskerti teendőkkel kapcsolatban Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke adott ötleteket, hasznos tanácsokat.

Nyemcsok László

Elmondta, a legfontosabb, hogy tökéletes szerszámokkal kezdjünk a munkákhoz, most jut idő átnézni, kijavítani és megélezni az eszközeinket, a hiányzókat pedig pótoljuk mielőbb.

Ahogy az időjárás engedi, nekiláthatunk a gyümölcsfák metszésének.

Kivéve az őszibarackot, aminél várjuk meg a rügyfakadást. Az almát bátran, jó erősen metszhetjük, és ott se sajnáljuk az erőteljes visszavágást, ahol igen erőteljes a fajtáknál a felfelé törekvés.

Ezt a munkát csak abban az esetben végezzük, ha napközben a hőmérséklet fagypont felett van. Azért fontos ezt betartani, mert így nem ,,pattannak meg”, nem törnek az ágak, gallyak és a kéreg sem sérül.

Figyeljünk a fokozatosságra, hogy az idősebb, elhanyagolt fákat ne akarjuk egy év alatt rendbe hozni,

ahhoz több esztendő szükséges. Nagyon fontos, hogy a fiatal csemetékkel is törődjünk, mert a koronakialakítás szempontjából az első öt év a legfontosabb.

Metszés után darabosabb, piacosabb lesz a gyümölcs /Archív fotó: Imre György/

Miért is szükséges a fákat metszeni? Hankó János hangsúlyozta, a növények élettani hatása miatt is, hiszen egy szellős, kinyitott korona hatékonyabban neveli ki a termést a megfelelő fényviszonyok között, valamint a növényvédelem is eredményesebb. Darabosabb, piacosabb lesz a gyümölcs, hiszen az egységnyi energia a felesleges hajtások, ágak, gallyak helyett a termésbe jut, ennek eredménye pedig a nagyobb, szebb, egészségesebb portéka. Tételezzük fel, hogy egy almafán egy mázsa gyümölcs terem.

Nem mindegy, hogy 200 gyümölcsbe oszlik el az energia vagy csak 80 darabba.

– A szőlővel még ráérünk, ahogy a rózsák, illetve a bogyósok metszésével is – ecsetelte Hankó János. – Aki ősszel nem ásta vagy forgatta meg a konyhakert talaját, az most megteheti. Dolgozzuk be a szerves és a műtrágyát. A vetéssel nincs miért sietni, de aki akarja, már a dughagymát elteheti, illetve elvetheti a hagymát is, ha az idő engedi, és megtörtént a megfelelő talajelőkészítés.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!