jövedelem

2021.02.06. 06:55

Békés megyén belül is nagyra nyílt az olló

Békéscsaba a leggazdagabb, Pusztaottlaka pedig a legszegényebb Békés megyében egy statisztika szerint, amely az egy helybelire vetített nettó jövedelem alapján listázta a településeket. Egy átlagos békéscsabai havi 98 ezer, ezzel szemben egy pusztaottlakai mindössze havi 40 ezer forintból gazdálkodhat.

Licska Balázs

Egy átlagos békéscsabai havi 98 ezer forintból, egy pusztaottlakai pedig 40 ezer forintból él /Illusztráció: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Rengeteg adatot tartalmaz a teir.hu oldalon elérhető Országos Területfejlesztési és Területrendezési Információs Rendszer, többek között az is kiolvasható, hogy egy-egy településen mekkora összeget tesz ki egy év alatt az egy helybelire jutó összes nettó jövedelem, azaz mennyi pénzből gazdálkodhat egy-egy ember – ez azért lehet érdekes, mert benne vannak az újszülöttek, a gyerekek, a dolgozó felnőttek és a nyugdíjasok is.

A legfrissebb elérhető adatok szerint egy átlagos békéscsabai egy év alatt 1 millió 180 ezer forintból él, ami havi 98 ezer forintot jelent. Egy esztendővel korábban ugyanez az adat 1 millió 42 ezer forint volt, ami havi 87 ezer forintnak felel meg – a növekedés tehát 13 százalék volt.

Ezzel a mutatóval Békéscsaba mondható a leggazdagabb Békés megyei településnek. A régió legmódosabb településétől viszont több mint 200 ezer forinttal elmarad, a Kecskemét melletti Ballószögön ez a szám 1 millió 416 ezer forint volt.

Egy átlagos békéscsabai havi 98 ezer forintból, egy pusztaottlakai pedig 40 ezer forintból él /Illusztráció: Shutterstock/

Egy pusztaottlakai fele akkora összegből sem gazdálkodhat egy év alatt, mint egy békéscsabai, Pusztaottlakán 486 ezer forint volt a mutató – ez havi 40 ezer forintnak felel meg –, évi 31 ezer forinttal több, mint egy esztendővel korábban. Az emelkedés itt 7 százalékot tett ki.

Érdemes megnézni, hogy az egyes járásokban melyek voltak a leggazdagabb települések. A békéscsabaiban tehát Békéscsaba, de kedvezőek a mutatók Kétsopronyban és Telekgerendáson is. A békési járásban Murony vezet évi 961 ezer forinttal Bélmegyer és Mezőberény előtt, Békést Köröstarcsa és Tarhos is megelőzte. A gyomaendrődiben Dévaványa a legjobb 947 ezer forinttal, Gyomaendrődöt Ecsegfalva is lehagyta.

A mezőkovácsházi járásban Mezőhegyes 1 millió 95 ezer forinttal a legjobb – azaz ennyi pénzből gazdálkodik egy év alatt egy helybeli –, megelőzve Mezőkovácsházát. A legszerényebb mutatóval, 485 ezer forinttal tehát Pusztaottlaka bír, de szintén szegénynek mondható Nagykamarás és Magyardombegyház. Az orosháziban Kardoskút 1 millió 112 ezer forinttal bír, megelőzve az 1 millió 83 ezer forintos Orosházát.

A sarkadi járásban Sarkadkeresztúr a legmódosabb 865 ezer forinttal, a 797 ezer forintos Sarkadot Zsadány, Okány és Kötegyán is megelőzte. Itt is találhatók szegény települések, Geszt és Körösnagyharsány. A szarvasiban Csabacsűd a leggazdagabb 1 millió 59 ezer forinttal, Békésszentandrás és Szarvas előtt. A szeghalmi járásban pedig Füzesgyarmat bír a legjobb mutatóval, évi 1 millió 43 ezer forinttal, lehagyva Szeghalmot.

Érdekes, hogy Békés megyén belül általában azokon a településeken élők állnak jobban az átlaghoz képest a nettó jövedelem tekintetében, amely települések a kétszámjegyű főutak, a 44-es és 47-es út, vagy az M43-es mellett, közelében találhatók.

Százhetvenezer forintot vittek haza

Bruttó 295 ezer forint volt az átlagos havi kereset, munkaviszonyból származó jövedelem 2019-ben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adatai szerint, ez nettó havi 200 ezer forintot jelentett – közölte nemrég a GKI Gazdaságkutató Zrt.

Jelentős volt az eltérés településtípusonként. Budapesten havi nettó 260 ezer, a megyei jogú városokban 214 ezer forint volt a kereset, a többi városban 186 ezer, és végül a községekben 161 ezer forint. A települések közül a legmagasabb érték a Pest megyei Telkiben (390 ezer forint), a legalacsonyabb pedig a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Csenyétén (31 ezer forint) volt.

Megyék tekintetében a legmagasabb érték Pest és Győr-Moson-Sopron megyében volt, de a 200 ezer forintos átlag felett teljesített Fejér, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megye is. A legalacsonyabb kereseteket Borsod-Abaúj-Zemplén és Nógrád (172 ezer forint), Békés (170 ezer forint), valamint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (157 ezer forint) érték el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!