Békés megye / galériával

2021.01.21. 11:27

Márciusig tart a téli vadetetés

Nagy hidegben nem csak az emberek és a háziállatok kapnak kiemelt figyelmet. A hó és a fagy elzárhatja az élelmet a vadon élő állatok elől, így ilyenkor szükség lehet az etetésükre, melyet a hivatásos vadászok végeznek.

Busi Ottó

Szeghalom, 2021. janur 19. Mezei nyulak (Lepus europaeus) a Bks megyei Szeghalom behavazott hatrban 2021. janur 19-n. MTI/Kovcs Attila

Forrás: MTI/Kovács Attila

Fotó: Kovács Attila

Mint megtudtuk az intenzív vadetetés minden év októberében kezdődik, és a rá következő esztendő márciusáig tart, így bár az előrejelzések szerint a napokban enyhülhet az idő, az állatok etetése hivatalosan tavaszig tart. A hivatásos vadászok szállítják ki a takarmányt az etetőkhöz: jellemzően lucernaszénát visznek az őzeknek, a nyulaknak és a dámszarvasoknak.

Szemestakarmányt is kijuttatnak, melyet a megyében igen jelentős fácánállomány is fogyaszt. Természetesen mások is jóllaknak ilyenkor, többféle védett, nem vadászható állat is itt keres élelmet, így például a különféle énekesmadarak is nagy számban előfordulnak az etető körül.

A vadásztársaságok egyik legfontosabb feladata a vadon élő állatok etetése. Képgalériánkban őzek és mezei nyulak láthatóak Szeghalom behavazott határában /Fotó: MTI/Kovács Attila/

Hrabovszki János, az Országos Magyar Vadászkamara Békés Megyei Területi Szervezetének elnöke a vadásztársaságok egyik legfontosabb feladatának nevezte a vadon élő állatok élelmezését.

– A hideg, a fagy, a hó együttesen elzárhatja a természetes táplálékszerzés lehetőségét, ezért az embereknek, a vadászoknak kell pótolniuk a kieső élelmet. Ha nem adunk ilyenkor a vadon élő állatoknak táplálékot, lesoványodhatnak, legyengülhetnek, akár el is pusztulnak. Ráadásul, ha az állatok nem kapnak élelmet, a lakott településekre is bemennek, és lerágnak mindent, amit ott találnak, tönkretehetik a kerteket, a dísznövényeket

– árulta el Hrabovszki János.

Hozzátette, fontos, hogy a gazdálkodók, a kerttulajdonosok ilyenkor is megnézzék a területet, és ha esetleg vadkárt tapasztalnak, szóljanak a helyi vadásztársaság képviselőjének, hogy közös erővel tudjanak megoldást találni a problémára.

A vadon élő állatok októbertől márciusig több ezer tonna szemestakarmányt kapnak, melyet még aratás idején raktároznak be a vadásztársaságok. Ezek jellemzően a terménytisztítókból kerülnek ki: többek közt tört kukoricát vagy napraforgóocsút tárolnak be a vadászok télire. Hrabovszki János hangsúlyozta, az etetéssel a vadállomány megőrzéséről is gondoskodnak a vadásztársaságok.

– Nemcsak a vadászható törzsállomány megtartása fontos, hanem az is, hogy újra tudjanak szaporodni a természetet színesítő vadon élő állatok, hogy aztán a tél elmúltával ismét jó kondícióban vágjanak neki az új tavasznak

– emelte ki a vadászkamara megyei elnöke.

Egységes útmutató készült

A vad által okozott károk felmérésében és értékelésében nyújt segítséget a szakértőknek és ezen keresztül a gazdálkodóknak az év elején megjelent Erdei Vadkárfelvételi és Értékelési Útmutató, valamint az Egységes Mezőgazdasági Vadkárfelmérési Útmutató.

Az Agrárminisztérium irányításával elkészült új ajánlások szakmai konszenzuson nyugvó, a tudományos eredményeket is figyelembe vevő, egységes, mindenki által megismerhető eljárásrend alkalmazását teszik lehetővé a jövőben – tette közzé a napokban a minisztérium.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!