Meghallgatták az észrevételeket

2021.01.11. 17:27

A csabaiak igényei alapján fejlesztenek

Hatvanmillió forintból újítanak fel bizonyos út- és járdaszakaszokat, helyeznek ki padokat és biciklitárolókat városszerte kommunális fejlesztésként a közeljövőben Békéscsabán. Az Árpád fejedelem téri szelektív szigetnél pedig térfigyelő kamerát szerelnek fel, hogy megelőzzék az illegális szemétlerakást.

Licska Balázs

20210106 Békéscsaba Térfigyelő kamera fog kerülni a hulladékszigethez. A képen dr Szigeti Béla önkormányzati képviselő Fotó: Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Szarvas Péter polgármester elmondta, a tavalyi költségvetésben 60 millió forintot különítettek el új kommunális fejlesztésekre, az összeget egyenlő arányban felosztva a tizenkét választókerület között: így egy-egy körzetben 5-5 millió forintból valósulnak meg apróbb beruházások.

Hozzátette, most is fontos volt a békéscsabaiak véleménye.

Meghallgatták az észrevételeket, a városüzemeltetési osztály pedig a beérkezett kommunális igényeket feldolgozta, majd megküldte az egyes választókerületek önkormányzati képviselőinek.

Ezeket az igényeket mérlegelve készítették elő, hogy az egyes körzetekben mik valósulnak meg, a listát a veszélyhelyzet ideje alatt a városi közgyűlés feladat- és hatáskörében eljárva fogadta el.

A lakossági igényekre reagálva a belvárosban, az Árpád fejedelem téri szelektív szigetnél, hogy megelőzzék az illegális szemétlerakást, térfigyelő kamerát telepítenek – mondta el a helyszínen dr. Szigeti Béla önkormányzati képviselő /Fotó: Bencsik Ádám/

Szarvas Péter polgármester hangsúlyozta, mint ahogy mind a tizenkét választókörzetben, úgy a saját körzetében, a 2. számú egyéni választókerületben is olyan kommunális feladatok végrehajtását hagyta jóvá, amiket az ott élők kértek tőle. Ilyen igény volt például több utcában a járda és az út felújítása, padok és kerékpártárolók kihelyezése, a Zsilip utca közvilágításának megtervezése, vagy a Dr. Becsey Oszkár utcában a meglévő forgalomlassító borda korszerűsítése.

Az 5. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője, dr. Szigeti Béla elmondta, az Árpád fejedelem téren, a szelektív szigetnél térfigyelő kamerát telepítenek. Erre azért van szükség, mert a környékben lakók jelzései szerint egyesek illegális szemétlerakóként tekintenek a területre, van, aki utánfutóval viszi oda rendszeresen a hulladékát.

Ha lesz kamera, akkor a felvételek alapján elcsíphetik a szabálytalankodókat, illetve remélik, hogy visszaesik a hasonló esetek száma, tehát a térfigyelők a megelőzést is szolgálják.

Hozzátette, hasonló problémák vannak a Wlassics sétányon és a Kinizsi utcán lévő szelektív szigeteknél is, de az Árpád fejedelem téren a legégetőbb a gond.

Hozzátette, az Andrássy út 18. szám alatti játszóteret körbekerítik. A létesítmény körül kocsik parkolnak, járnak, így könnyedén előfordulhat egy baleset figyelmetlenség esetén, ha például a játszótérről kigurul egy labda és a gyerekek utánaszaladnak. A tervek szerint a munkába beszállnak a környékben élők, a kicsik szülei is. A Penza-lakótelepen a régi, betonszegélyes homokozót elbontják, mivel most sem használható rendeltetésszerűen. A Munkácsy utca 5–17. szám alatti társasház belső udvarában a közvilágítást fejlesztik, mivel sötét van a lakók jelzései szerint, korábban a rendszert vélhetően alultervezték. Az Arany János utcában egy pár méteres, balesetveszélyes, babakocsival és idősek számára szinte járhatatlan járdaszakaszt újítanának fel.

Megterveztetik a járdák felújítását

Hanó Miklós alpolgármester, a 9. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője elmondta, rengeteg fejlesztési igénnyel jelentkeznek a körzetében élők. Az alap felhasználásánál ezeket figyelembe veszik, illetve kikérik a városháza szakembereinek véleményét is, hogy melyek a legsürgetőbb feladatok. A kerületében járdákat újítanak fel bizonyos helyeken, illetve megterveztetnek több ilyen beruházást, mivel hamarosan indul a nagy járdafelújítási, -építési program. Parkolót építenek a mezőmegyeri óvodánál, biciklitárolót helyeznek ki több ponton.

Opauszki Zoltán tanácsnok, a 11. számú egyéni választókerület önkormányzati képviselője elmondta, az 5 millió forint egy részét a járdafelújítást megelőző tervezésre szánták, így dokumentumok készülnek a Veres Péter, a Franklin és a Tavasz utcák egy-egy szakaszának korszerűsítésére. Zúzottköves parkoló készül a Tavasz és a Veres Péter utcák sarkán, a parknál, valamint padokat telepítenek a Rózsa utcai sportpályánál és a játszótérnél.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!