Herczeg Tamás

2020.12.30. 11:26

Komoly befektetések jöhetnek Békéscsabára az M44-es révén

Jövőre komoly befektetések érkezhetnek Békéscsabára az M44-es hatására, az út- és járdaépítések pedig magasabb életminőséget, komfortosabb körülményeket teremtenek. A piac fejlesztésének köszönhetően szinte egy egész városrész megújul – mondta Herczeg Tamás országgyűlési képviselő. Szerinte a koronavírus-járvány rávilágított az ember kiszolgáltatottságára, a védekezést értékelve pedig azt mondta, az egészségügyi ellátórendszer helytáll.

Licska Balázs

20201221 Békéscsaba Herczeg Tamás országgyűlési képviselő Fotó: Lehoczky Péter LP Békés Megyei Hírlap

Fotó: Lehoczky Péter

– Aligha számított bárki is ilyen, koronavírus-járvánnyal terhelt esztendőre.

– Így igaz, ez az én fejemben is sokszor megfordul. Ha tavaly karácsonykor néztünk volna egy filmet arról, milyen lesz a világ ma, tehát, hogy maszkot viselünk az utcán, a boltokban, közösségekben, hogy szkafanderszerű védőfelszerelésben végzik a munkájukat a kórházi dolgozók, hogy éjszaka kijárási tilalom van, azt hittük volna, hogy valamilyen sci-fit vagy rémálmot látunk. A helyzet jelzi az emberiség kiszolgáltatottságát, védtelenségét. A járvány miatt kérdés is megfogalmazódik bennem arról, hogy vajon mennyire vagyunk felkészültek, mennyire tudunk összefogni, figyelni egymásra, védekezni, ha baj van.

– Hogyan értékeli a hazai védekezést?

– Sokféle megoldással kísérleteznek az országok. A társadalmi berendezkedés, a hagyományok, a kulturális szokások, a népsűrűség, az éghajlat különbözőségei miatt nem lehet minden országban egyformán hatékony sztenderdeket megvalósítani. Legyen szó szinte bármely tájáról a világnak: a kormányok hoztak intézkedéseket, amiket aztán az ellenzék rendre elégtelennek, kapkodónak, esetleg későinek értékelt. A járvány és az ellene való védekezés mindenhol a politika játszóterévé, küzdőterévé vált. Visszatérve Magyarországra: döbbenetes, hogy az emberek pártpreferencia alapján ítélik meg a keleti és a nyugati vakcinákat. Mindez lehangoló bizonyítéka annak, hogy milyen mélyek a politikai erők közötti árkok, hogy mennyire nem tudunk szabadulni a minket körülölelő véleménybuborék hatása alól. Annak viszont örülök, hogy sok javaslatot összegyűjtve nagyjából 80–90 ajánlást tudtam tenni az ügyben, hogy milyen intézkedésekre lehet szükség. Ezek egy része meg is jelent a kormány döntései között. Azt látom, jól helytáll az egészségügy, sikeres volt az ellátórendszer felkészülése a második hullámra. De nem lehet elégszer hangsúlyozni: az embereknek is megvan a saját, személyes felelősségük abban, mennyire óvják a környezetükben lévő, kiemelt kockázattal élő társaikat.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő hangsúlyozta, helytáll az egészségügy /Fotó: Lehoczky Péter/

– Amire viszont lehetett készülni, és el is készült, az az M44-es Kondoros és Békéscsaba közötti szakasza. Mikor érkezhetnek befektetők a négysávos úton?

– Nemrég készült el az M44-es egy újabb, 17,6 kilométeres szakasza. Biztos vagyok abban, hogy a következő évben lesznek új projektekről szóló bejelentések, és az eddig elkészült szakaszok előnye a magántőke érdeklődésében is megnyilvánul. Például elindul egy olyan beruházás, amely egy jelenleg Békéscsabán lévő cég további, nagy léptékű fejlődését jelenti, illetve a városba érkezik egy másik területen tevékenykedő jelentős vállalkozás. Azt azonban sajnálom, hogy hiába a jelentős mértékű állami támogatás lehetősége, nagyobb mezőgazdasági, feldolgozóipari beruházó – megvalósítható üzleti tervvel – egyelőre nem jelentkezett a városnál. Pedig a Modern Városok Program is segítene, szóval az önkormányzat és a kormány is partner lenne, ha a magántőke érdeklődést mutatna ebben az irányban.

– Néhány bejelentés az elmúlt hetekből: 7 milliárd forint utakra, csaknem 2,5 milliárd forint járdákra, több mint 8 milliárd forint a városi piac fejlesztésére, további 1 milliárd forint a Munkácsy-negyedre – ezek összességében többet tesznek ki, mint amekkora forrás az előző európai uniós ciklusban érkezett támogatásként a városba.

– Kijelenthető: azon a térképen, amely a kormányzati források vidékre áramlását jelzi, Békéscsaba rajta van. Szükség van megfelelő utakra és járdákra, és ez nem csak azt jelenti, hogy modernebb lesz a város. A korszerű utak és járdák révén komfortosabbá, barátságosabbá, kényelmesebben élhetővé válik Békés­csaba.

– A legnagyobb összeg, 8,2 milliárd forint a városi piac fejlesztésére érkezik, ennél többe csak a szennyvízberuházás került. Miért fontos ez a fejlesztés?

– A karácsonyt megelőző szombaton voltunk a feleségemmel a piacon, és a szokásos, elképesztő mértékű zsúfoltságot tapasztaltuk, iszonyú az a járműforgalom, ami piaci napokon megjelenik a környéken. A békéscsabai egy nagy, ám mégis szűkös piac. Hiszen annyi a vásárló, hogy egész egyszerűen a város, a megye kinőtte. Ezért lényegbevágó, hogy a nagybani piac kikerül a Kétegyházi útra, egy újabb csarnok épül, és hogy lesz egy háromszáz autót befogadni képes parkolóház a gazdabolt melletti területen. Kulturált, vásárlóbarát tér lesz a piac, és ez jó a kereskedők, az őstermelők számára is. A fejlesztés révén egy egész városrész megszépül.

– Olyan, mintha az elmúlt időszakban kiemelt figyelmet kapna a kormánytól Békéscsaba. Minek köszönhető mindez?

– A békéscsabai közgyűléssel, a város polgármesterével, alpolgármestereivel, az intézményekkel, sok civil szervezettel aktív és hatékony együttműködést alakítottam ki, így kellő muníciót kapok ahhoz, hogy a kéréseinket megfelelő érvekkel támaszthassam alá a kormányzattal való párbeszéd során. Amikor jelzek egy-egy fejlesztési igényt, akkor azt méltányolják – amellett persze, hogy objektíven bizonyítjuk, szükség van rá. Úgy látom – ha megnézzük a statisztikai adatokat – lépésenként zárkózunk fel az országos átlaghoz a foglalkoztatottság, az egy főre jutó jövedelem, a megtermelt GDP, bruttó hazai termék tekintetében. A kormány számára pedig tényleg fontos a vidéki Magyarország, ezt mutatja a Modern Városok Program révén Békéscsaba, a Magyar Falu Program keretében pedig a környékbeli települések fejlesztése. Minden Békés megyeinek érdeke, hogy a térségnek legyen egy erős központja. Fontos, hogy immár nem főiskola, hanem egyetem van Békéscsabán, hogy olyan képzések induljanak, amelyek miatt idejönnek a környékbéli és itt maradnak a helybeli fiatalok tanulni. Örömteli, hogy erősek a gimnáziumaink és a szakképző iskoláink, hogy a családok a csok révén otthont teremthetnek. Számos olyan dolog van, ami nem cementben, sóderban, téglában ölt testet, de nélkülözhetetlen, hogy Békéscsaba vonzóbb legyen.

Szűk körben karácsonyozott

Herczeg Tamás elmondta, hogy ebben az esztendőben a családi karácsonyozás szűkebb körű volt, nem egyszerre jöttek össze a rokonokkal. Az országgyűlési képviselő arról is beszélt, hogy mire koccint majd szilveszter éjfélkor, mit vár az újévtől.

– Teljesen biztos vagyok abban, hogy kilábalunk a nehéz helyzetből. Az év első harmadában, aki igényli, megkapja a koronavírus elleni védőoltást, lesz elegendő és hatékony vakcina. Minden hazai és nemzetközi előrejelzés azt mutatja, hogy a mostani visszaesést követően újra felfelé ívelő pályára áll a gazdaság, és afelől sincs kétségem, hogy lelkileg is kikecmergünk a bezártság, elszigeteltség okozta bajból – mondta a politikus.

Kapcsolódó cikkünk:

https://www.beol.hu/kozelet/helyi-kozelet/forgalomba-helyeztek-az-m44-es-bekescsaba-kondoros-kozotti-szakaszat-3527728/

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!