Koronavírus Békésben

2020.12.18. 17:29

Egyre több kisebb üzlet szállít házhoz Békésben

Sok kisbolt vállal házhoz szállítást, a Békés megyei településeken is egyre többen juthatnak ilyen módon élelmiszerhez, jószágaik számára takarmányhoz. A járvány sújtotta időszakban ezek a többletszolgáltatást nyújtó üzletek felértékelődnek, hiszen sokan karantén vagy betegség miatt nem mozdulhatnak ki otthonaikból.

Nagy Szilvia

20200327 Eger fotó: Huszár Márk - HM - Heves Megyei Hírlap Élelmiszer házhozszállítás a koronavírus járvány idején.

Fotó: Huszár Márk

A bevásárlásokat tekintve a vidéki településeken élők jóval nehezebb helyzetben voltak a járvány kezdetén. A multik közül szerencsés esetben is csak egy szállított házhoz, de Békés megyében de­cemberig még ennek a hipermarketnek a szolgáltatása sem volt elérhető. Az elmúlt hónapokban azonban több kisebb helyi bolt felbátorodott, kiszállításra is vesznek fel rendelést.

Békéscsabán és Békésen Gálea Gábor zöldség- és gyümölcsüzlete tavasszal kezdte a kiszállítást. A tulajdonos elmondta, amikor két hónapra bezárt a mezőberényi, békési piac, nem szerette volna elküldeni az alkalmazottait, másrészt a vásárlóknak is segíteni akart.

Rendeléstől függően vagy ingyenes a kiszállítás vagy pár száz forintot kérnek el érte /Illusztráció: MW/

Rövid idő alatt nagyon népszerű lett a házhoz rendelés, volt, hogy napi hatvan címre fuvaroztak hajnaltól egészen késő estig.

– Nyáron ismét piacoztunk, a boltokban árultunk, de ősz óta újra visszük házhoz is a portékát – árulta el Gálea Gábor, hozzátéve, háromezer forint alatti vásárlásnál 400 forinttal kérnek többet a pluszszolgáltatásért, és hétről hétre egyre több a megrendelésük. A vevők életkora változó, fiatalok, idősek is élnek a lehetőséggel.

December 11-én a megyeszékhelyen és vonzáskörzetében a Tesco kiszállító szolgáltatása is elindult, a vállalat kommunikációja szerint ezzel a lépéssel hozzájárulnak ahhoz, hogy minél több család jusson biztonságosan és kényelmesen a szükséges árucikkekhez.

Sarkadon a Bihar Market nyitása óta szállít házhoz, de tulajdonosai elárulták, a járványhelyzetben sokkal többen veszik igénybe ezt a lehetőséget.

– Most fiatalok és idősek egyaránt kerülhetnek olyan helyzetbe, amikor hozzátartozójuk sem tud segíteni – mondta el Czeglédi Nikolett, aki szerint az idősek bevásárlásánál a hideg idő is nehézséget jelenthet. Elárulta, a házhoz vitellel az elmúlt időszakban könnyebbé tették a környékbeliek helyzetét és bár jelenleg szünetel az élelmiszer-kiszállítás, a közeljövőben tervezik újra beindítani. Férje, Kapros Imre Balázs hozzátette, most a táp- és takarmányboltjuk megrendeléseit fuvarozzák, beszélgetésünkkor éppen Sarkadkeresztúrra, Okányba és Méhkerékre indult szállítmány.

– A helyiek elsősorban a tüzelőanyag miatt hívnak bennünket, de a takarmányt is kivisszük –

említette a férfi, kiemelve, a jószágok nem maradhatnak ennivaló nélkül, akkor sem, ha a gazda esetleg lebetegszik. A házaspár elmondta, 10 és 20 között mozog naponta azok száma, akik kiszállítást kérnek.

Az egyik biobolt is fontolgatja

A békéscsabai Zöld Kosár biobolt tulajdonosa is tervezi a közeljövőben egy olyan webshop létrehozását, melynek megrendeléseit házhoz is vinnék a dolgozók. Az ötlet a koronavírus-járvány miatt született meg, de a megvalósítás egyelőre még gyerekcipőben jár.

– Jó lenne több portékát elérhetővé tenni azok számára, akik nem mehetnek ki, vagy épp fokozott a félelmük – mondta el Ulbert Zoltán, aki azonban leszögezte, kisbolt lévén a lehetőségeik behatároltak. Az üzlet egyébként egyedi megrendeléseket alkalmanként ma is kiszállít a törzsvásárlóinak, márciusban volt olyan beteg, akinek a házhoz vitel komoly segítséget jelentett­.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a beol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!